Ústecký kraj chce finančně podpořit zařízení pro děti v nouzi. Chybí jim totiž peníze na provoz

9. leden 2023 13:00

Na provoz Klokánků a dalších zařízení pro okamžitou pomoc dětem chybí desítky milionů korun. Vyplývá to z informací Fondu ohrožených dětí. Víc než polovinu prostředků dostávají zařízení od státu. Zbytek si ale musí sehnat jinde. To je podle fondu v současné ekonomické situaci problém. Kvůli zvýšeným výdajům navíc nestačí ani zvýšený státní příspěvek. Pomoc tak zvažuje například Ústecký kraj.

„Většinou to je ztráta bydlení, ztráta práce, nedostatek finančních prostředků, špatné životní podmínky, jako třeba odpojení elektřiny nebo vody – prostě podmínky, které nejsou vyhovující pro děti tak, aby se v těch prostorách dalo žít,“ popisuje ředitel ústeckého Klokánku Jiří Sedláček situace, kdy se děti do zařízení dostávají.

Tety v zařízení jsou dětem k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. „Ta situace je vždy pro to dítě složitá a těžká. To dítě potřebuje minimálně týden, někdy i déle, na nějakou aklimatizaci, uklidnění a získání jistoty,“ dodává Sedláček.

Právě jistotu ve financování ale nemá Fond ohrožených dětí, který Klokánky provozuje. Podobně jsou na tom i další podobná zařízení v Česku. Na jejich provoz totiž jen loni chybělo víc než 40 milionů korun.

Podle lidí z praxe je špatně nastavený systém státních příspěvků

Problém je se systémem státních příspěvků. „Dostávají se peníze pouze na přítomné dítě – to by se někomu mohlo zdát spravedlivé, ale když si představíte, že fungujeme i pro neočekávané příjmy nebo příjmy v noci. A někdy tam přitom děti máme a jindy ne. Nemohu třeba přes léto, kdy jsou děti na propustkách, propustit personál a v září ho pak zase přijmout – já ho tam musím mít, ale nemám ho z čeho platit, protože děti jsou na propustkách,“ vysvětluje předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hanka Kupková.

V případě, že se nepodaří chybějící peníze získat, může podle Hanky Kupkové dojít k omezení provozu. Nebude totiž dost peněz například na personál. „Pokud nebudou zaměstnanci, kteří v podstatě pracují téměř za zaručenou mzdu, tak nebude pečující personál, a v tu chvíli nebudou kapacity,“ shrnuje Kupková.

Fond ohrožených dětí teď i jménem dalších zařízení jedná s kraji o finanční podpoře. Podle náměstka ústeckého hejtmana Jiřího Kulhánka z ODS by mohla podpora dosáhnout zhruba pěti milionů korun. „Sanujeme tím ale stát, to říkám rovnou, protože si myslím, že to úplně není naše role,“ dodává Kulhánek.

Jak ale uvedl v písemném vyjádření mluvčí ministerstva Jakub Augusta, resort práce a sociálních věcí v tuto chvíli nemá indicie, že by byl systém podfinancován nebo ohrožen.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související