Ústecký kraj bude muset vrátit desítky milionů korun za chyby v projektech na opravy silnic

5. leden 2023 08:53

Ústecký kraj bude muset státu vrátit desítky milionů korun za chyby v projektech na opravy silnic. Vyplývá to z jednání krajské rady. Peníze má hejtmanství vracet za opravy silnic z roku 2010, na které využilo evropské dotace. Celkem jde zhruba o 200 milionů korun. Oba projekty jsou součástí kauzy údajného ovlivnění dotací na ROP Severozápad.

První projekt, za který má Ústecký kraj vracet peníze je oprava silnice Louny Ročov. Jak říká krajský radní Jan Růžička z KDU-ČSL, hejtmanství má státu vrátit víc než 64 milionů korun. „Je to platební výměr, vyměřený už v roce 2016 a je to kvůli losovačce, která byl v roce 2010 – tedy před 13 lety,“ přiblížil Růžička.

V tomto případě rozhodl o úhradě soud. Kraj ještě čeká na projednání dalšího projektu. „Čekáme na termín soudu, zatím nemáme informaci, kdy bude. Je to za 128 milionů korun – rekonstrukce silnice I/13 mezi Chomutovem a Louny a první etapa opravy silnice II/224 mezi Podbořany a Petrohradem. Je to také platební výměr z roku 2016,“ doplnil Růžička.

Kraj už zaplatil pět milionů korun za chyby v dalším projektu a i na vratky v projektech na opravy silnic má peníze v rezervě. Podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka z ODS se ale bude vedení kraje snažit jednat o návratu peněz, které za chyby v projektech bud muset uhradit.

Odvody za chyby se týkají projektů, na které kraj využil dotace z ROP Severozápad. Rozdělování dotací z tohoto programu řeší soud. Skupina 27 lidí čelí v kauze obžalobě z machinací s evropskými dotacemi. Ústecký kraj se do řízení přihlásil a to s nárokem na náhradu škody ve výši 130 milionů korun.

Spustit audio

Související