Ústecký kraj a město Ústí nad Labem řeší budoucnost Severočeského divadla

7. únor 2022 09:54

Ústecký kraj a město Ústí nad Labem řeší další budoucnost Severočeského divadla. Obě instituce ho vlastní společně. Každá má 50procentní podíl a obě přispívají na jeho provoz a údržbu.

Ústecký kraj chce ale tento model financování změnit. Možné varianty dalšího fungování popsal náměstek ústeckého hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj.

„Za mě nevypadá úplně špatně vstup třetího subjektu, a to jak ekonomicky, tak organizačně. Skutečně teď ale neumím predikovat, kdo by to mohl být. Nabízí se třeba jiný kraj – Karlovarský řeší podobné problémy, Liberecký také. Ta blízkost Saska je pro nás atraktivní a nevyužívali jsme ji, tak třeba se nabídne i tato varianta,“ uvedl Řehák.

Podle ústeckého primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO by mohla být řešením situace změna ve vlastnictví. Město by si podle něj mohlo nechat divadlo a kraj by od Ústí nad Labem převzal městské muzeum.

„Vlastně 100procentně vlastníme muzeum, 50procentně divadlo, a já se domnívám, že by to muzeum mělo patřit do správy kraje. Znamenalo by to převod příspěvkové organizace muzea pod správu kraje, městu by naopak zůstalo divadlo,“ vysvětlil Nedvědický.

Podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka z uskupení Spojenci pro kraj není ale podobná změna vlastnictví reálná.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související