Ústecké univerzitě hrozí, že přijde o skoro 600 milionů korun

15. květen 2012

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem může přijít až o 600 milionů korun na výstavbu kampusu. Ministerstvo kultury totiž zahájilo řízení o prohlášení jedné jeho části, pavilonu A, kulturní památkou.

V kampusu zatím pokračují práce na multifunkčním centru, které by mělo být otevřeno v létě a chystají se úpravy dalších dvou budov pro Filozofickou fakultu. V srpnu měl k zemi padnout pavilon A. Místo něj má stát budova pro Přírodovědeckou fakultu, Fakultu výrobních technologií a managementu a laboratoře Fakulty životního prostředí.

Kvůli probíhajícímu řízení o vyhlášení kulturní památkou nemůže teď univerzita dělat vůbec nic. „Je tedy ohrožena nejen částka 65 milionů korun na demolici, ale i zbývající částka do 590 milionů, které jsou od ministerstva školství,“ uvedla mluvčí univerzity Jana Šiková. Peníze musí škola začít utrácet ještě letos.

Návrh na prohlášení pavilonu A podalo občanské sdružení s názvem „400/27“, ve které je i několik architektů. Areál nemocnice se začal stavět koncem 19. století, pavilon A pochází ze třicátých let minuléhostoletí.

Sdružení argumentuje na tehdejší dobu jedinečností stavby, tím, že ve městě po bombardování a socialistické výstavbě zbylo málo starých budov a také tím, že jde o dílo uznávaného architekta Franze Josefa Arnolda.

K těmto argumentům se přiklonil také Národní památkový ústav v Ústí nad Labem a prohlášení kulturní památkou podpořil. Naopak univerzita je proti, stejně jako krajský úřad.

Přestavba pavilonu pro účely školy by byla podle mluvčí univerzity Jany Šikové dražší než výstavba nové budovy. Univerzita by neměla v případě prohlášení pavilonu A kulturní památkou ani peníze na jeho údržbu.

Magistrát města Ústí nad Labem zatím své stanovisko nesdělil.

autor: hau
Spustit audio