Ústecké Severočeské divadlo opery a baletu bude od dubna patřit městu i kraji

22. únor 2012

Od dubna bude ústeckou operu a balet spravovat společná firma města a kraje. Poslední krok k tomu dnes (22.2.) udělali krajští zastupitelé. Ústecký kraj tak bude tři roky dávat divadlu padesát milionů na provoz. Město do společnosti vloží budovu a pozemky a sedmdesát milionů v dalších dvou letech.

Jistotu padesáti milionového příspěvku do roku 2015 vítá ředitel Miloš Formáček, protože divadlo ročně potřebuje zhruba sedmdesát milionů. Zároveň ale upozorňuje na špatný stav budovy. „Budova divadla je v dosti složitém stavu. V současnosti máme havárii vzduchotechniky, systém, který máme, je zastaralý, ale i například i osvětlení, ozvučení...“ vypočítává Formáček.

Podle městského radního za ČSSD a zároveň náměstka hejtmanky Arna Fišery obě samosprávy s penězi na opravu počítají: „Samozřejmě ten, kdo zřizuje, bude mít povinnost opravovat a pokud je to padesát na padesát, tak i kraj sebude podílet na opravě městského majetku...“ konstatuje Fišera.

Zatímco krajští zastupitelé smlouvu o vzniku společnosti s ručením omezeným odhlasovali bez větší debaty, ústečtí zastupitelé o ní v úterý diskutovali více než hodinu. Opozice - tedy KSČM a TOP09 - ale poukazovala zejména na to, že smlouva neřeší případný krach firmy. Tuto možnost ale sociálnědemokratický primátor Ústí Vít Mandík odmítá: „Krajský úřad Ústeckého kraje je pro mě zárukou a nemám důvod jakkoliv dál vykládat si že by ten společný podnik měl skončit jinak než řádnou činností...“

Město Ústí nad Labem také bude muset zaplatit dosavadní dluhy a závazky divadla - ty se podle Mandíka pohybují kolem třinácti milionů korun. Jak bude divadlo spolufinancované od roku 2016, nepočítáme-li dvacetimilionový příspěvek města, ještě není jasné - představitelé kraje a města se na tom budou muset v dalších letech domluvit.

Celý text smlouvy mezi městem Ústí nad Labem a krajem o založení společnosti s ručením omezeným "Severočeské divadlo" najdete v příloze.

autor: hau
Spustit audio