Ústecké muzeum vystavuje bruselskou keramiku z Jílového u Děčína

2. prosinec 2023

Ukázku keramiky v bruselském stylu uvidí návštěvníci muzea v Ústí nad Labem. Jde o dílo Slavoje a Mileny Bansetových z doby jejich působení v Teplicích a zejména v Jílovém.

Sběratelka Eva Ballová chce touto výstavou připomenout sto let od narození obou manželů:

„Tím, že v roce 1968 emigrovali, tak se o nich nemluví. Jejich návrhy jsou z dnešního pohledu špičkové. Velmi obdivovali skandinávskou keramiku, hlavně závody jako Gustavsberg a jejich špičkových návrhářů.“

Bruselský styl byl podle sběratelky typický využíváním jásavých, pastelových barev. „Je tam asymetrie, nové tvary, nádherné štíhlé tvary váziček na jeden květ,“ popisuje.

Ve vitrínách jsou k vidění vázičky, talíře, popelníky, ale i keramika čistě dekorační, bez praktického užití.  „Tyto objekty označujeme jako návrhy pro Montreal. Patrně si je u Slavoje Banseta objednala některá montrealská firma,“ vysvětluje.

Na výstavu se přišel podívat i ředitel muzea Václav Houfek. „Muzeum nemá prostory pro všechno, a právě v tom je síla těchto soukromých sběratelů,“ komentuje.

V tomto případě bude možné bruselskou keramiku manželů Bansetových ze sbírek Evy Ballové vidět v ústeckém muzeu do dubna roku 2024.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio