Ústecké Činoherní studio představilo svého budoucího ředitele. Chystá se i výměna uměleckého šéfa

11. červen 2024 15:33

V Činoherním studiu v Ústí nad Labem se mění nejen herecký soubor, ale i vedení divadla. 11. června své záměry představil nastupující ředitel Michal Somoš a budoucí umělecký šéf Michal Hába.

Michal Somoš bude ředitelem od začátku roku 2025 a Michal Hába se pak ujme postu uměleckého šéfa od sezony 2025/26.

Už teď ale oba s dosavadním vedením divadla úzce spolupracují a tvořili společně také koncepci, se kterou Somoš vyhrál výběrové řízení.

V divadle chtějí zachovat to, co funguje – třeba lektorské programy pro různé věkové kategorie, diskuze s tvůrci a další počiny, které divadlo divákům nabízí navíc mimo samotná představení.

Nastupující ředitel Činoherního studia se pokusí oslovit i potenciální nové diváky

Michal Somoš chce přitáhnout do Činoherního studia i nové diváky: „Rozhodně mě hodně zajímá bližší pohled na to, kdo jsou naši diváci – kdo je naším pravidelným hostem a kdo jen občasným. Chceme se také dozvědět od lidí ve městě, co by se jim líbit a přitáhnout je do divadla. Určitě vidím šanci pro oslovování mladších lidí, řekněme od 18 do 26 let.“

Dalším velkým cílem je pro něj spolupráce s jinými kulturními institucemi v krajském městě – například i při tvorbě společné dramaturgie k jednomu tématu. Nově by tak mohla být například nová inscenace v Činoherním studiu představena společně s velkou výstavou v Hraničáři nebo debatou v knihovně.

Podle nového vedení má Činoherní studio i nadále produkovat kvalitní, studiové inscenace reflektující aktuální témata. Michal Hába řekl, na jaká by se chtěl víc zaměřil: „Enviromentální krize, která zapadla s tím, že přišla pandemie covidu a pak ta ruská agrese na Ukrajině. To jsou samozřejmě také důležitá témata, ale to téma enviromentální a sociální spravedlnosti je pro mě zásadní.“

Chtěl by také víc spolupracovat s kolegy ze Saska – třeba formou koprodukčních pořadů.

Činoherní studio čekají i další personální změny. Od sezóny 2025/26 bude mít kromě běžné obměny herců i novou dramaturgyni, kterou bude Veronika Linka.

Spustit audio

Související