Ústecká zoologická zahrada získala za výběh pro tučňáky Bílého slona

16. červenec 2020

Zrekonstruovaná expozice tučňáků brýlových v ústecké zoologické zahradě zaujala porotce soutěže Bílý slon natolik, že udělili této zoo první místo.

Ocenení zahrada převzala ve čtvrtek (16. 7.). Sdružení Česká ZOO vyhlašuje soutěž každoročně od roku 1994. Bílého slona mohou získat zahrady za nejzajímavější odchovy a nejlepší stavby a přestavby. Ústecká zoo přihlásila do soutěže nový výběh pro tučňáky, který otevřela v prosinci roku 2017.

Desítka tučňáků brýlových, kteří dorazili v roce 2017 do Ústí z Anglie, má pro sebe ve venkovní části expozice dva bazény - v dolní části velký bazén s krou a v horní části malý bazén s písčitou pláží lemovanou přírodními hnízdními norami. Na tu se mohou návštěvníci dívat z vyvýšené terasy.

Tučňáci brýlovití v ústecké zoo

Ústecká zoo je také jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, která tento druh afrických tučňáků chová. A že se jim daří, dokládá i fakt, že každý rok odchovávají mláďata. 

Ústecká zoo už jednou Bílého slona získala. A to v roce 2018 za odchov korovce mexického a kajmana malého.

Letos se do soutěže o Bílého slona přihlásilo čtrnáct zoologických zahrad se čtyřiačtyřiceti významnými odchovy a pěti stavbami.

Ocenění Bílý slon za zrekonstruovanou expozici tučňáků v ústecké zoo

Spustit audio

Související