Ústecká zoo vystavuje dobovou knihu o životě a díle svého zakladatele Heinricha Lumpeho

25. říjen 2017

Nová výstava v ústecké zoologické zahradě představuje život podnikatele Heinricha Lumpeho. Tento milovník přírody založil v roce 1908 ptačí rezervaci zvanou Lumpepark, která byla předchůdkyni dnešní zoo. Na výstavě můžete vidět opravdový unikát – kroniku rezervace z období let 1908 až 1943. Jde o 500stránkovou knihu vázanou v kůži, která váží 24 kilogramů.

Běžně k vidění není – je totiž uložena v městském archivu. Pro historiky je to cenný zdroj informací – podle historika Martina Krska obsahuje hlavně novinové výstřižky.

„Ta kniha je překvapivě velmi objektivní, takže když třeba tisk i někdy negativně referoval o Heinrichu Lumpem, tak ten článek se v kronice objeví. Ani v ní nic nechybí, ani třeba z období konce války, kdy je v ní fotografie Lumpeho železářství, pokrytého vlajkami s hákovým křížem, při příležitosti vítání wehrmachtu v roce 1938,“ vysvětlil Krsek.

Lumpe věnoval velkou pozornost medializaci nejen své rezervace, ale také osvětě v oblasti ochrany přírody.

Kronika Lumpeparku z let 1908 až 1943 má pět set stran a je uložena v archivu města

Martin Krsek uvedl příklady: „Tady můžete číst Chicago Tribune a další americké časopisy, ale – je to takový paradox, i tragická smrt Lumpeho byla vlastně takový jeho „PR majstrštyk“ – poté, co se utopil v rybníčku v Dubí, tak to vyvolalo různé spekulace o sebevraždě či vraždě. Díky tomu se o jeho smrti dozvěděl celý svět, takže třeba i americké noviny přinášely zprávy o tom, že zemřel jeden z největších milovníků a ochránců ptactva na světě,“ popisuje Krsek.

To bylo v roce 1936 a rezervaci pak vedl synovec Heinricha Lumpeho Alfréd. Samotnou kronikou návštěvníci listovat nemohou. Na plátně ale uvidí její zdigitalizovanou podobu.

Jak se z Lumpeparku stala zoo, popsala její mluvčí Věra Vrabcová: „Od roku 1908 do roku 1914 byl ten park veřejnosti zcela nepřístupný. Po roce 1914 sem měli možnost návštěvníci při zcela výjimečných příležitostech přijít. Po 2. světové válce, po znárodnění, patřil pod městské sady, pak pod technické služby a byl volně přístupný – to ale bylo také špatně, protože to nahrávalo různým vandalům a nikdo se o to pořádně nestaral. Až v roce 1957 přešel přímo pod město cíleně jako zoologická zahrada.“

Na výstavě, která potrvá jen do 5. listopadu, je také posmrtná maska Lumpeho a další informace a dobové fotografie z jeho života.

autor: hau
Spustit audio