Ústecká zoo letos plánuje tři nové expozice. Připravuje se také na další projekty

26. leden 2024 14:30

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem letos připravuje tři nové menší expozice. Na větší akce chce získat peníze od Evropské investiční banky.

Letošní plánovanou novinkou pro návštěvníky je, že se budou se moci projít klokaním výběhem pod starým pavilonem opic – z něj se pak rodinka gibonů přestěhuje do lesíka, který je ve výběhu jelenů sika.

V bývalém sloninci, v expozici Asijský prales, pak budou nové želvy – konkrétně expozice želv mohutných z jihovýchodní Asie.

Zaměstnanci zoo také připravují 10 velkých projektů – o peníze na ně pak chce ředitelka Ilona Pšenková žádat Evropskou investiční banku.

Po 20 letech provozu je například potřeba obnovit systém geotermálního vytápění, což bude znamenat třeba i menší spotřebu elektřiny pro nová čerpadla.

Jde i o projekt na lepší využívání pitné i užitkové vody, zahrnující retenční nádrže a systém opakovaného použití užitkové vody.

Z chovatelských projektů pak ředitelka zmínila třeba expozici outloňů, noční Madagaskar a také obnovu palisád a cest v okolí výběhu jelenů sika, kde už budou giboni.

Bez parkovacích míst neporoste návštěvnost

Ústecká zoo je finančně závislá na městě – příspěvek od něj tvoří zhruba 70 procent rozpočtu zoo. Letos má na provoz 66 milionů korun, to o 11 milionů korun víc než loni. Ilona Pšenková to odůvodnila nutností zvyšování platů, aby pracovníci neodcházeli jinam. Menší příjmy pak zoo kromě vstupného získává třeba z organizování zážitkových programů a prodeje suvenýrů.

V loňském roce ústeckou zoo navštívilo zhruba 150 000 lidí, tedy podobně jako rok předtím. Podle ředitelky zoo je limitující například nedostatek parkovacích míst u zahrady.

„Bez umožnění lepšího parkování si myslím, že nejsme schopni svou soběstačnost zvýšit. 40 parkovacích míst, to není parkoviště. A když to srovnám s jinými zoologickými zahradami, je až s podivem, jak vysoké návštěvnosti dosahujme, i když nemáme žádné parkovací plochy,“ dodává Pšenková.

Možnost koupit pozemek u dolního nebo i horního vchodu do zoo město zatím nevyužilo.

Spustit audio

Související