Ústecká Zoo chce více propojit své expozice s ochranářskými projekty. Plánuje výstavbu chovné stanice pro outloně

3. říjen 2021 12:20

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem připravuje přestavbu některých pavilonů. Chce tak zajistit lepší podmínky pro chov zvířat. A chce také více propojit expozice s ochranářskými projekty v místech výskytu některých ohrožených druhů. Ústecká zoo je například od roku 2007 hlavním partnerem projektu Pesisir Balikpapan, zaměřeným na ochranu bornejských opic kahau nosatých. 

Opice kahau nosaté ovšem není vhodné v evropských podmínkách chovat. V Balikpapanském zálivu v Indonésii žijí i jiná ohrožená zvířata, která už ústecká zoo má.

V expozici Konžský prales v místě pavilonu primátů se návštěvníci dovědí o ochranářských aktivitách Stanislava Lhoty, vědeckého pracovníka zoo, a dalších odborníků v Kongu.

„Věnujeme se tam průzkumu biodiverzity a vyhlašování nových chráněných území a koridorů mezi nimi. Tím vlajkový druhem jsou gorily, ale významnými kritériovými druhy jsou také všechny tři druhy primátů, které budou chované v té nové expozici Konžský prales,“ říká Stanislav Lhota.

Připojil i příklad, jak propojit představení ochranářských projektů s expozicí: „Rádi bychom se například zaměřili na to téma fotopastí, které je možné návštěvníkovi představit jakousi interaktivní formou v rámci webu, takže by např. bylo možné sledovat dění v tom pralese v jakémsi reálném čase.“

Zoo plánuje i stavbu chovné stanice jediného jedovatého primáta – outloňů, kteří žijí na indonéské Sumatře. Podle ředitele záchranného programu Františka Příbrského totiž právě zoologické zahrady mají připravovat náhradní generace ohrožených zvířat.

„Já mám na starosti právě chov outloňů v rámci celé Evropy a my máme teď problém, nedaří se nám je množit a postupně nám ta populace klesá, takže my potřebujeme tato centra, a bude to i příklad pro všechny evropské zoologické zahrady, jak se k tomu dá přistupovat jinak, než že máte jenom expozici s jedním párem. Tady v zoo by se to ještě mohlo spojit s expozicí, kde by se lidé na ta zvířata mohli podívat a nahoře by si mohli dát to kafe, které pomáhá farmářům v té zemi,“ popsal František Příbrský. Tito pěstitelé kávy se zavázali, že už nebudou hubit ohrožené druhy.

 

Spustit audio