Ústecká nemocnice má zatím dostatek dárců krve. Primář transfuzního oddělení se ale obává budoucnosti

19. listopad 2021 11:10

Výrazné zhoršení pandemie šíření koronaviru může ohrozit zásoby krve v nemocnicích. Připustil to primář ústeckého transfuzního oddělení Jiří Masopust. Podobně jako na jaře totiž může ubýt dárců. Aktuálně ale chodí krev nebo plazmu darovat na ústeckou transfuzní stanici dost lidí.

To, že zájem o darování krve zhoršující se situace se šířením koronaviru nesnížila, potvrdilo i celkem zaplněné transfuzní oddělení, kde někteří lidé teprve čekali na odběr krve a další už u stolečků svačili.

Podle primáře Jiřího Masopusta byly problémy s nedostatkem krve například na jaře.

„Měli jsme tam přechodné období, kdy bylo dárců poměrně málo, protože byli někteří nemocní nebo v karanténě. Bohužel, pokud se ta situace bude zhoršovat, jak to zatím vypadá, tak může opět nastat to, co na jaře,“ shrnul Masopust.

400 dárců krve v Ústeckém kraji týdně zajistí, že je krve dostatek

Velký zájem o krev od dárců tak byl hlavně po poslední covidové vlně.

„Doháněly se právě ty resty, pokud jde o operace, takže se zvýšila poptávka po té krvi, která se týkala operačních oborů. Musím říct, že to byl opravdu veliký nárůst – byla to snaha vyhovět těm pacientům, aby se txy jejich operace stihly co nejrychleji, takže ta spotřeba byla obrovská,“ popsal Jiří Masopust.

Transfuzní oddělení ústecké nemocnice zpracovává krev také z Děčína a Teplic. Vedle spádových nemocnic pak zásobuje i další zdravotnická zařízení.

„Zásobujeme Teplice, Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice a Roudnici nad Labem. Částečně pak posíláme i něco do Motola,“ shrnul primář ústeckého transfúzního oddělení.

Pro dostatečné množství krve a jejich výrobků je podle primáře Jiřího Masopusta nutné, aby transfuzní oddělení v Ústí, Teplicích a Děčíně navštívilo každý týden alespoň 400 dárců.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související