Ústecká nemocnice má jako první ve střední Evropě operačního robota čtvrté generace

27. květen 2015

Nejnovějším operačním robotem ve střední a východní Evropě se ode dneška (27.5.) může pyšnit Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Oproti předchozím je na vyšší úrovni díky technologickému pokroku. Je zatím také jediný, který má dvě konzole - jeden lékař tedy může operovat a druhý se to učit.

Nový robot má lepší uspořádání ramen, kam se dávají operační nástavce - neměla by do sebe "ťukat". Nástroje na něm jsou také delší. Podle přednosty Klinky urologie a robotické chirurgie Jana Schramla je to výhodné hlavně proto, že populace tloustne, takže se lépe dostanou tam, kam mají.

Oproti předchozím přístrojům má také o 20% větší zorné pole lékaře a dvojnásobnou rozlišovací schopnost.

Nový robot bude mít podle Schramla ještě letos i další vylepšení: „Bude dostupný stapler, který bude přímo kontrolovaný, to znamená, že se bude kontrolovat, jestli je ta sešívačka tkání správně naložená, správně zmáčknutá, dostatečně sešitá. Na tomto stroji je také nový typ koagulace, který přímo pracuje s robotem a hodnotí, nakolik to ten operatér potřebuje.“

Dvě konzole, které předchozí typy robotů nemají, jsou praktické jako trenažér, na kterém se mohou lékaři učit rychleji s robotem pracovat.

Přednosta Jan Schraml ukazuje, jak se další lékaři mohou na přístroji učit při virtuálních operacíh

"Učeň" virtuálně operuje - tzn. neučí se ovládat přístroj na pacientovi, a když už je ve stádiu, kdy může sám operovat, má navíc díky druhé konzoli u sebe jakýsi dozor – dohlížející lékař totiž vidí přesně to, co operatér a nemusí se u přístroje střídat.

V Ústí nad Labem se budou učit nejen čeští lékaři a sestry z nemocnic, kam budou postupně nové přístroje přicházet, ale i lékaři z celé Evropy.

Výhodou operací s robotem je to, že není tak náročná pro pacienta – není totiž potřeba tak velký zásah do těla jako při klasické chirurgii.

Operace s roboty jsou v ústecké nemocnici omezené hlavně platbami od pojišťoven - ty se řídí vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

Podle Jana Schramla zdravotní pojišťovny platí zákroky spojené s rakovinou: „Chceme to spektrum zákroků rozšířit, protože Česká republika je, v uvozovkách, na prvním místě ve výskytu rakoviny ledvin, proto bychom si přáli, aby nám pojišťovny začaly rutinně hradit resekce ledvin, které mají obrovský benefit při tom robotickém výkonu. Stejně tak bychom chtěli, aby nám pojišťovny hradili odstraňování močového měchýře a spoustu dalších věcí.“

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem má jako první ve střední a východní Evropě operačního robota čtvrté generace

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem je jedinou nemocnicí v České republice, kde s robotem provádějí i operace v oblasti ušní – nosní - krční, ty ale jdou na vrub Krajské zdravotní anebo si operaci musí zaplatit sám pacient.

autor: hau
Spustit audio