Ústecká justice stále čeká na novou budovu. Její stavba by měla začít za tři roky

28. prosinec 2015

Justice v Ústeckém kraji stále čeká na nový justiční areál. Ten by měl vyřešit s problémy s kapacitou krajského soudu i s umístěním okresního a krajského státního zastupitelství. Právě kvůli malému počtu jednacích síní teď odchází okresní státní zastupitelství z budovy soudu na ústeckém Střekově.

Ze současných kanceláří, které využívá okresní státní zastupitelství, mají vzniknout nové jednací síně.

„My ten záměr už podali… Ten počet jednacích síní by se mohl zvednout o 10, a to už je významné rozšíření...“ vysvětluje předseda krajského soudu Luboš Dörfl.

V současné době se soudci na krajském soudě dělí o pouhých 17 jednacích síní. Okresní státní zástupci se mají v březnu přestěhovat do centra města. Problém byl s hledáním kanceláří.

„Pro činnosti vyhovovalo jen velmi málo míst, nakonec byl vytipován prostor společnosti Cream v Dvořákově ulici,“ vysvětluje ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Za pronájem bude okresní státní zastupitelství platit zhruba 960 tisíc ročně. Situaci by vyřešil nový justiční areál, na který justice v Ústí nad Labem čeká už několik let. Současná budova na Střekově už kapacitně nestačí.

Krajský soud

„Zvažovala se rekonstrukce objektu a jeho rozšíření, ale od povodně v roce 2002 je zřejmé, že se nacházíme ve velmi rizikovém pásmu Labe a nepodařila se vyřešit ochrana před povodní, tak nám nezbývá než přesídlit soud,“ doplňuje předseda krajského soudu Luboš Dörfl.

Stavět by se mělo začít v roce 2018

Podle Jana Jakovce jsou podmínky pro justici špatné a nový areál je nutností. „Pokud se podíváte na kterýkoliv jiný kraj, tak to jsou naprosto jiné podmínky, ve kterých pracují. Ta budova krajského soudu byla 2x předimenzována počtem zaměstnanců, kteří tam pracují a podmínky byly naprosto nevyhovující.“

Ministerstvo spravedlnosti plánuje začátek stavby nového justičního areálu na ústeckém Bukově na rok 2018.

„Předpokládáme náklady zhruba 1,7 miliardy korun a investorem bude Ministerstvo spravedlnosti,“ dodává Tereza Schejbalová z ministerstva spravedlnosti.

Paradoxně základní kámen nové budovy už soudci mají. Leží ve vestibulu ústeckého krajského soudu.

autor: bach
Spustit audio