Ústecká činohra zřejmě přežije – divadelníci ze spolku Činoherák Ústí přejdou do městské organizace

1. červenec 2015

Dnes (1.7.) by měli herci a techničtí pracovníci spolku Činoherák Ústí podepisovat smlouvy s městskou organizací. Spolku totiž docházely peníze a 30. června zaměstnancům končila výpovědní lhůta. V zastupitelstvu nebylo dost hlasů pro přímou dotaci, proto nové vedení se spolkem vyjednalo přechod do příspěvkové organizace. Zastupitelé o všem rozhodli na poslední chvíli – 30. černa večer.

Jako nouzové řešení tuto možnost vnímali zastupitelé i divadelníci. Herec Činoheráku a zastupitel z hnutí PRO! Ústí Jaroslav Achab Haidler záchranu na poslední chvíli okomentoval.

„Když ten soubor na to přistoupí, tak je rozhodně neodsuzujte. Po půl roce hledání už nemají důvěru v to, že by se to podařilo jinak. Nezáleží na tom, jakou právnickou osobu to divadlo bude mít. Pokud se bojí, že nebude vůbec, tak je samozřejmě vmanipulováno do nějakého mocenského vydírání, ale chce pracovat a hrát divadlo.“

Přímou dotaci na celý rok nebo alespoň na část roku se od podzimu nepodařilo bývalé koalici ANO 2011 a PRO! Ústí prosadit. Podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů nebyla přímá dotace přijatelná pro dostatečný počet zastupitelů. Za čtyři dny ve funkci Madar proto vyjednal se spolkem dohodu, která by měla zaručit i politickou nezávislost.

Jedním z úkolů budoucího týmu odborníků a zástupců města bude do konce srpna vytvořit. „Změnu zřizovací listiny Činoherní studio, příspěvkové organizace, která by zajistila vytvoření institutu dozorčí rady po vzoru zásad vztahu města Brna k příspěvkovým organizacím.“

Do budoucna by se měla městská organizace změnit ve veřejnoprávní organizaci v kultuře. Na návrh spolku také radní pověřili řízením příspěvkové organizace Kamilu Zinčenkovou.

„Jakmile by na mě bylo ze strany zaměstnavatele nějak podivně tlačeno politicky, protiumělecky, tak já bývám hodně neloajální se zaměstnavatelem. Většinou jsem vyhozena nebo odejita,“ zaručila se Zinčenková.

Ústečtí zastupitelé nakonec rozhodli tak, že zhruba 6. 300.000 dostane z rozpočtu příspěvková organizace. Kromě provozu budovy na Střekově a platy jsou peníze určené na přípravu nových her. Dalších 280.000 dostane podle náměstka Madara jako dotaci spolek.

„Protože jsou tam složité vlastnické vztahy ke hrám. Takže jsme se dohodli, že odehrají ty stávající hry, na které jsou práva ve spolku. A to podle transparentních smluvních vztahů mezi příspěvkovou organizací a spolkem.

Spolek Činoherák by měl do konce roku odehrát 40 představení a už pod hlavičkou příspěvkové organizace vytvořit a odehrát 20 představení nových inscenací. Není jisté, jestli pod městskou společnost přejde celý soubor.

autor: hau
Spustit audio