Ústavní soud zrušil „vysedávací vyhlášku“ města Most

19. prosinec 2018

Ústavní soud v Brně dnes (19. 12.) zrušil takzvanou „vysedávací vyhlášku“, kterou zavedla radnice v Mostě. Lidem zakazovala sedět na zídkách, obrubnících nebo schodech u domů. Posadit se mohli jen na lavičky.

Podle rozhodnutí Ústavního soudu porušilo vedení mostecké radnice vydáním této vyhlášky své pravomoci.

Ústavní soud už v minulosti zrušil podobné vyhlášky v Litvínově a ve Varnsdorfu. Podnět k tomu dala ombudsmanka Hana Šabatová, podle které takto formulovaný zákaz porušuje svobodu pohybu.

Podle vedení Mostu se vyhláška osvědčila

Vedení Mostu tvrdí, že díky vyhlášce se strážníkům dařilo lépe udržovat v ulicích pořádek. Dokud část vyhlášky ministerstvo letos v říjnu nepozastavilo, dostávali lidé za její porušení pokuty.

Podle primátora Jana Paparegy z hnutí ProMost rozhodnutí soudu radnice očekávala. Pokusí se teď o nějaké změny, které by nebyly protiústavní.

Úpravami vyhlášek reagovali už po verdiktu ústavního soudu z loňského roku i v Litvínově nebo ve Varndorfu. Protože ale „sezení“ nebo „vysedávání“ nikomu zakázat nejde, museli si poradit jinak – strážníci tak můžou neukázněné lidi pokutovat třeba za to, že znečišťují veřejné prostranství, pijí alkohol na místech, kde je to zakázáno, nebo poškozují majetek města.

Ústavní soud nemůže podobné vyhlášky zrušit plošně

Přestože jsou taková rozhodnutí ústavního soudu závazná, nemůže podobné vyhlášky zrušit plošně. Bude muset počkat, až dostane návrhy na jejich zrušení.

Na Ústavní soud se obrátilo ministerstvo vnitra už také třeba v případě Postoloprt na Lounsku, kde mají podobné nařízení. I tam je od letošního května pozastavené.

S takzvanou „vysedávací“ nebo „lavičkovou“ vyhláškou přišla v posledních letech i další města – třeba Bílina, Krupka nebo Duchcov na Teplicku. V Duchcově už vyhlášku letos v březnu na doporučení ministerstva vnitra změnili, podobný krok udělali i v Krupce a v Bílině.

„Vysedávací“ vyhlášky platily v městech v Ústeckém kraji i několik let. Například Varnsdorf ji vydal v roce 2011, Litvínov o rok později.

autor: jbe
Spustit audio

Související