Ústav v Králíkách, kde mladíci zaútočili na vychovatele, končí. Rozhodly kontroly

23. únor 2015

Ministerstvo školství zrušilo na konci loňského roku výchovný ústav v Králíkách na Orlickoústecku, kde dva mladíci brutálně napadli vychovatele. Důvodem k ukončení provozu byly výsledky kontrol ministerstva školství a České školní inspekce. S dětmi se prý špatně zacházelo.

Výchovný ústav, dětský domov se školou a školní jídelnou ukončil provoz k dnešnímu dni. Ředitelku ústavu Drahoslavu Horsákovou odvolalo ministerstvo školství kvůli negativním výsledkům kontrol.

Podle zjištění kontrolorů neměla reálnou představu o tom, kam ústav vést a jak řídit tým. Ministerstvo, inspekce i ochránkyně lidských práv Anna Šabatová se shodly na tom, že v zařízení se s dětmi špatně zacházelo.

Dalšími důvody postupného útlumu zařízení byly dlouhodobě nenaplněné kapacity a vysoké náklady na provoz. V září bylo v ústavu fyzicky 11 dětí, v říjnu šest, v listopadu a prosinci už žádné. „Chlapci byli přemístěni na návrhy jednotlivých orgánů sociálně-právní ochrany dětí a Dětského diagnostického ústavu Bohumín do dětských domovů a dětských domovů se školou," uvedlo ministerstvo.

Objekt ústavu bude prohlášen za nepotřebný majetek a nabídnut zájemcům k bezúplatnému převodu.

Výchovný ústav Králíky

Nástupnickou organizací ústavu v Králíkách se stal Výchovný ústav Brandýs nad Orlicí, který byl do té doby jeho odloučeným pracovištěm. Pobývají v něm dívky od 15 do 18 let. Zaměstnanci ústavu v Králíkách dostali nabídku přejít do Brandýsa, nikdo ji ale nevyužil.


Dětský domov v Králíkách pečoval o chlapce se specifickými poruchami chování, u nichž byla nařízena ústavní výchova nebo uloženo předběžné opatření, případně s uloženou ochrannou výchovou. Měl kapacitu 48 míst, byly tam umisťovány děti od 12 let.
Zdroj: VUDSS Králíky

Kontroly v Králíkách začaly poté, co dva mladíci vloni v březnu brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Mladíci v březnu na vychovatele útočili, protože chtěli utéct. Čtrnáctiletý chlapec vběhl v noci do klubovny a vrazil vychovateli šroubovák do krku.

Jen o tři centimetry minul tepnu. Vychovatelka se běžela podívat, co se děje. Chlapec ji povalil a kopal do ní. Jeho o rok starší kamarád se k útoku na ženu přidal. Napadení skončili v domácím léčení. Útočníci byli převezeni do jiného zařízení.

Kvůli případu v Králíkách chtěl ministr školství Marcel Chládek z ČSSD předložit vládě návrh zákona, který by podobná napadení učitelů a vychovatelů přísně trestal.

autor: ČTK | zdroj: ČTK
Spustit audio