Uprostřed zkoušení s dětmi přišla krize, říká režisér divadelní pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele

30. duben 2015

Myší kožíšek, zlatá hvězda ani prsten v polévce - nic z těchto typických symbolů pohádky o princezně se zlatou hvězdou nebude chybět v nové mostecké divadelní inscenaci této české pohádkové klasiky.

Namyšlený král Kazisvět, krásná princezna na útěku i charakterní princ zachránce budou stejní jako ve filmu. Tedy stejní, princezna je brunetka, charakterní princ je v civilu její životní partner a zlý král je zbytečně hezký a k tomu všemu ještě na jevišti pobíhají děti.

Uprostřed zkoušení s dětmi přišla krize, říká režisér nové mostecké divadelní pohádky Jiří Kraus.

„Nejdřív bylo nadšení, že to můžou dělat, pak bylo otrávení, že to musí pořád opakovat a teď zase nadšení, že mají kostýmy a jsou kolem nich ostatní herci,“ říká s úsměvem režisér představení, jinak člen mostecké činohry Jiří Kraus.

Ten v textu našel, že Janek je starší kuchař, z čehož odvodil, že v kuchyni musí být i kuchtíci mladší. Rozhlédl se po mosteckých školách a našel osm dětí, kterým nasadil kuchařské čepice a pět týdnů s nimi zkoušel. Dopoledne s dospělými kolegy, odpoledne s dětmi.

Kromě textů musely děti zvládnout i taneční choreografii, kterou jim připravila princezna Lada. Tedy Sarah Lilian Fisherová, mostecká herečka, která je absolventkou taneční konzervatoře.

„Vymyslela si toho pro ně spoustu,“ směje se režisér. „Postupně musela slevovat a ubírat, ale s výsledkem jsem spokojen. Děti udělaly spoustu práce.“

Zatímco text se od známé televizní pohádky ve verších příliš neliší, písničky jsou úplně nové. „Ve filmu byli jen tři. My jich máme víc a jsou hezčí. A vůbec, celá pohádka je hezčí,“ tvrdí přesvědčivě Jiří Kraus.

O tom, jak se představení povedlo, se můžete přesvědčit sami! Vzít děti do velkého mosteckého divadla můžete už 3. května odpoledne. Klasická česká pohádka o Princezně se zlatou hvězdou na čele má premiéru od 17:00.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio