Uprchlíci z Ukrajiny ubytovaní v Teplicích se učí třídit komunální odpad

28. duben 2022 11:59

Teplice učí ukrajinské uprchlíky třídit odpad. Město pro ně připravilo návod v ukrajinštině, a ubytovatele žádá o spolupráci. Do 50tisícového města přišlo podle statistik od začátku války z Ukrajiny víc než 2000 lidí.

„Takže tady máme dva plasty, jeden papír,“ nahlíží do kontejnerů na tříděný odpad u Nových Lázní v Teplicích manažer lázní Ladislav Vágner.

Lázeňskou budovu už druhý měsíc obývá na 80 ukrajinských uprchlíků, většinou žen a dětí. Třeba Julie přijela s osmiletým synem. O potřebě třídit odpady ví, nezná ale ještě přesný systém, který mají Teplice. Na Ukrajině bylo podle ní třídění v začátcích.

Kontejnery u teplické lázeňské léčebny, ve které teď bydlí na 80 ukrajinských uprchlíků

Návod na třídění, který teď vydalo město, ubytovatelé vítají. „Je to fajn, že to město už má i v ukrajinštině – to rozvěsíme,“ pochvaluje si Ladislav Vágner.

O správné třídění odpadů se snaží také střední škola stavební a strojní, kterou řídí Aleš Frýdl, a která ve svém teplickém internátu ubytovala přes 30 ukrajinských žen a dětí.

„Máme tam rozdělený papír, igelity a směsný odpad,“ konstatuje Frýdl. „No, musela jsem je na to několikrát upozorňovat, ale už se snaží, dělají to. Vynášejí si sami odpadky, starají se o ten svůj pokojíček, jako by byli doma. Popelnice jsou popsané, v ukrajinštině jsme jim také řekli, kam co patří,“ dodává vedoucí domova mládeže Bronislava Švarcbachová.

Ubytovatelé by podle mluvčího Teplic Robina Röhricha měli sdělit počet ubytovaných lidí, aby město mohlo zařídit dostatečný počet kontejnerů a četnost vývozu.

Spustit audio

Související