Uprchlíci z ubytovny v Sasku vzbuzují obavy obyvatel Moldavy. Němci z nich strach nemají

3. březen 2016

Někteří obyvatelé Moldavy mají obavy z uprchlíků ze zařízení pro žadatele o azyl v německém Neurehefeldu. Žadatelé o azyl totiž do sousední obce občas zajdou na nákupy. Nelegálně při tom překračují českou hranici.

V zařízení pro uprchlíky v saském Neurehefeldu, který sousedí s obcí Moldava na Teplicku, jsou umístění žadatelé o azyl z Afghánistánu. V objektu, který leží jen pár desítek metrů za českými hranicemi, žije od poloviny ledna asi 35 mladých mužů.

Někteří lidé z Moldavy si stěžují na to, že žadatelé o azyl nezákonně přecházejí hranice a vydávají se na české území nakupovat.

„Chodí sem nakupovat, protože to je levnější. Když někdo zavolá policejní hlídku, tak ta přijede třeba až za 40 minut, a za tu dobu se může stát takových věcí...“ říká provozovatelka restaurace paní Hana Řeháčková.

„Nenazývala bych to problémy. Ale ihned, co sem 13. ledna přišli, tak se stalo, co jsme očekávali, a to, že blízkost objektů s vietnamskými tržnicemi je bude lákat a půjdou si sem něco koupit – 14. ledna byli zachyceni českou policií a od té doby sem občas zajdou, ale není to často,“ popisuje místostarostka Moldavy Eva Kardová.

Zařízení pro žadatele o azyl - Neurehefeld

Jak přesně probíhá navrácení zachyceného žadatele o azyl, to vysvětluje Pavel Češka z cizinecké policie: „Když ho zachytíme, vyřešíme ho v rámci přestupku a předáváme ho na základě dohody německým kolegům.“

V saském Neurehefeldu ale uprchlíky jako hrozbu nevnímají. „Problémy s uprchlíky jsem nezaznamenal, skoro o nic nevíme. Obavy z nich nemám, moje manželka ale trochu ano. Abych pravdu řekl, ani nevím, kolik jich tu přesně je,“ konstatuje pan Martin, který bydlí nedaleko ubytovny pro uprchlíky.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio