Únorové slunce významně ohřívá kůru ovocných stromů. Zastiňte je, odstraňte mumie a roubujte

6. únor 2024

I v zimě, pokud není dostatek vláhy, bychom měli na zahradě zalévat. Únorové slunce dokáže vytáhnout ze země dost vody. Nejvíc trpí podzimní výsadby. Ty zaléváme jako první a nejintenzivněji.

„Slunce významně ohřívá i tmavou kůru ovocných stromů. Poté, co slunce zapadne, může přijít mrazivá noc. Kůra chladne a smršťuje se nestejnoměrně. V místech pnutí podélně praská, pod borkou se časem vytvářejí mrazové trhliny. Nepřijdeme na to hned, ale třeba až za 5 let, kdy se na kmeni objeví jizva,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Zabránit tomu můžeme stíněním kmenů kůly, které by měly mít průměr minimálně 8 centimetrů. Ke kmeni je umístíme z jižní strany nebo o kmen opřeme nějaké široké prkno. Nejčastěji se problém řeší natíráním kmene vápnem. Bílá barva odráží sluneční paprsky. To má zároveň určitý sanitární účinek, zejména když se použije čerstvě hašené vápno. To zničí larvy škůdců.

Co dále dělat v únoru

  • Ze stromů odstraníme mumie, pokud tam nějaké zůstaly. Tedy plody, které napadla monilióza. Ovocné stromy můžeme přihnojit. Hnůj rozhrneme pod koruny stromů.

  • V únoru můžeme roubovat ovocné stromy, venku nebo doma, tomu se říká roubování v ruce.

  • Doma vyséváme rajčata, papriky, připravujeme sadbu lilků, salátů, košťálovin.

  • Pokud počasí dovolí, dělíme trsy trvalek, které dokvétaly na podzim.

  • Zkontrolujeme hlízy mečíků, jsou-li napadené houbovými chorobami nebo třásněnkami, vyhodíme je, ideálně spálíme.
Jabloň napadená moniliovou hnilobou a takzvané mumie
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.