Unikátní sbírku keramiky značky Graniton můžete vidět v muzeu v Teplicích

24. únor 2019

Mezi pěti stovkami vystavených kusů jsou i výrobky navržené představiteli českého kubismu.

Čajové servisy, vázy, talíře, figurky a spousta další keramiky zaplnila dvě místnosti v Regionálním muzeu v Teplicích. Je to první výstava, která představuje průřez výroby firmy Graniton z let 1907 až 1928. Zhruba pět set exponátů na výstavu zapůjčil sběratel Jiří Hořava. Kromě běžných věcí do domácností se pod touto značkou skrývají také umělecké skvosty.

Pro firmu totiž pracovali umělci ze skupiny Artěl. Vysvětlil Jiří Hořava: "Šly návrhy Vlastislava Hofmana, Rudolfa Stockara a v první řadě Pavla Janáka. Kubismus v české keramice je světově proslulý, ale průřez tou produkcí firmy je neznámý," upozorňuje Jiří Hořava.

Mezi exponáty jsou nádoby na mouku, ocet, cukr nebo kávu, a také ty umělci tvořili. Pozorný pozorovatel v nich může vidět stylizace lidových motivů, které zapadají do období národního dekorativismu. "Domnívám se, že v tomto případě je autorkou návrhu Minka Podhajská, významná vídeňská rodačka českého původu," ukazuje sběratel na konkrétní kousky ve vitríně.

Ačkoli původně mělo sdružení umělců Artěl ve svém programu, že chce umělecké předměty přístupné běžným lidem, brzy se jejich návrhy staly exkluzivním zbožím.

Továrna Granitonu byla ve Svijanech. Kurátorka Jitka Bažantová na vernisáži vysvětlila, proč se teplické muzeum věnuje keramické historii z jiné oblasti: „V Teplicích má keramická produkce velkou tradici. Hlavně v oblasti Trnovan bylo na třicet keramických závodů, které produkovaly z části obdobnou keramiku, kterou představuje výstava.“

Jiřího Hořavu čekala ještě jedna otázka, kterou sběratelé ji moc rádi nemají. A sice - který z těch zhruba pěti set kusů je jeho nejoblíbenější.

"Nejunikátnější, nejatraktivnější nebo nejvzácnější je možná dóza ve tvaru krystalu od Pavla Janáka. Byla vyrobena v roce 1911 a v této malé formě byla vyráběna zřejmě pro nějaký krém. Tyto se zachovaly dvě – jedna je v německé sbírce a jedna ve sbírce mojí," vyzdvihl sběratel Jiří Hořava jeden ze vzácných exponátů na výstavě v muzeu.

Keramiku značky Graniton tam můžete obdivovat až do 5. května.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související