Unikátní lanová dráha z Krupky na Komáří vížku slaví 70 let provozu

25. květen 2022 14:45

25. května uplynulo přesně 70 let od chvíle, kdy začala jezdit lanovka z Krupky na Komáří vížku. Je víc než dva kilometry dlouhá – jde o nejdelší jednoúsekovou osobní lanovkou ve střední Evropě a také o nejstarší provozovanou lanovou dráhou v České republice.

Na oslavě kulatého výročí lanovky se sešli stávající a bývalí náčelníci, mechanici i fanoušci této historické památkové dráhy.

„Nastoupil jsem sem roku 1969. Každý šroub jsem měl nejmíň dvacetkrát v ruce,“ vzpomíná bývalý náčelník lanovky Jan Jurček.

Na lanovku jsou tu všichni pyšní – jedná se totiž o světový unikát.

Unikátní lanová dráha z Krupky na Komáří vížku slaví 70 let provozu

„Je naprosto poslední tohoto typu na světě, s původní technologií švýcarské firmy Von Roll. Určitě se zlepšila elektrika a zabezpečení, to ano. Mechanická trať i stanice je ale v původním stavu,“ vysvětluje Tomáš Trnavský. Je sice ortoped, lanovka na Komáří vížku je ale jeho velkou vášní – často i přiloží ruku k dílu, když je potřeba.

I proto získala tato lanová dráha od Drážního úřadu jako první status historické památky.

„Hlavní je, že musela být uvedena do provozu před 1. lednem 1986 a také že na ní nebyla provedena zásadní změna. Podle drážní legislativy se teď stala i historickou lanovou dráhou,“ potvrzuje ředitel provozně-technické sekce Drážního úřadu Radek Šafránek.

V jednom směru dokáže lanovka přepravit přes 200 lidí. Jízda ze spodní stanice na vrchol Komáří vížky trvá zhruba 15 minut. Majitelem lanovky je od roku 2009 město Krupka. Na její údržbu a provoz uvolňuje ročně kolem 8 milionů korun.

Spustit audio

Související