Ulicemi Loun a okolí se o víkendu proháněli hendikepovaní závodníci na handbiku

19. červen 2016

Louny patřily tento víkend hendikepovaným sportovcům.

V ulicích města a jeho okolí závodili jezdci na ručních kolech, kterým se říká handbike. Evropský pohár handbiků se ve městě jede už po čtrnácté a letos přilákal závodníky z několika zemí Evropy.

„Člověk musí na hanbiku oproti normálnímu kolu spoléhat pouze na své ruce. Řídí se pouze nakláněním,“ vysvětluje princip jízdy pořadatel závodu Roman Krebs.

„S kopce to jede samo, je tam menší odpor vzduchu než na normálním kole, po rovině to jde a do kopce je to dřina,“ popisuje s úsměvem jeden ze závodníků Mirek Šulc z Prahy. Na handbiku jezdí osm let.

Většina těchto speciálních kol se dělá sportovcům na míru. „Problém ani není handbike sehnat, ale zaplatit ho,“ potvrzuje těžkosti hendikepovaných sportovců Mirek Šulc.

Na organizaci závodu se podílela také dobrovolnice Vilma Svobodová se skupinou seniorů. „Děláme to rádi, bavíme se u toho, jsme ochotní kvůli dobré atmosféře udělat ze sebe i šašky. Živé nás smrt nedostane,“ usmívá se.

Louny se po dobu závodu proměnily v klidné město bez aut. Projet se prázdnými ulicemi mohli všichni na všem, co mělo kolečka. „Chtěli jsme, aby se nabít tou atmosférou města bez dopravy mohli všichni obyvatelé města,“ říká starosta Radovan Šataba z Unie pro sport a zdraví.

O uzavření ulic pro auta častěji ro roka ale město zatím neuvažuje. „Lidé na to u nás ještě nejsou připravení,“ uzavírá starosta.

autor: bach
Spustit audio