Údajně zmanipulované evropské dotace za zhruba 14 miliard korun začal řešit ústecký krajský soud

19. říjen 2021 14:58

Ústecký krajský soud začal projednávat kauzu údajně zmanipulovaných evropských dotací za zhruba 14 miliard korun. Na dotačním úřadu ROP Severozápad je mělo ovlivnit 27 lidí. Podle státního zástupce jde o bývalé politiky, úředníky nebo podnikatele z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Hlavním bodem obžaloby je rozdělení dotací mezi Ústecký a Karlovarský kraj, a to v předem daném poměru.

„A to tak, aby celkový poměr finančních prostředků investovaných v Ústeckém kraji činil 66 procent, v Karllovarském pak 34 procent,“ uvedl před soudem státní zástupce Tomáš Minx. Žádné takové nařízení ale program mít neměl.

Vedle toho hovoří obžaloba i o tom, že výhodu v získávání dotací měly projekty, které byly tzv. tlačené. Tím měli obžalovaní podpořit zájmy vlastní i zájmy svých přátel mezi podnikateli a politiky.

Obžalovaní vinu popírají. Celá kauza je podle nich nesmyslná

22 ze 27 obžalovaných mělo být podle obžaloby součástí organizované skupiny.

Spolu s někdejším senátorem za ODS a starostou Chomutova Alexandrem Novákem ji měl vést podnikatel Daniel Ježek, který k líčení poznamenal, že je nevinný.

Součástí organizované skupiny měl být podle žalobce i někdejší náměstek ústecké hejtmanky za ČSSD Pavel Kouda. Ten k tomu uvedl: „Podle mě organizovaná zločinecká skupina neexistovala, a já to ve své obhajobě budu zdůvodňovat.“

Čtěte také

Vinu odmítl i bývalý starosta Chebu za ČSSD Petr Navrátil: „Celá organizovaná skupina je vymyšlený konstrukt pana státního zástupce. Je to nesmysl, proboha – vždyť mnozí z těch lidí se potkali až tady. Neznají se, takto i vypovídali o sobě navzájem, a dokonce ani ten rozsáhlý soubor odposlechů neprokázal nějakou provázanost mezi těmi lidmi.“

Ze začátku hlavního líčení se omluvilo pět obžalovaných. Mezi nimi i bývalý ústecký hejtman za ODS Jiří Šulc. Kvůli jeho zdravotnímu stavu žádá jeho obhájce Daniel Volák o vyloučení z hlavního líčení.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu 20. října, a to čtením obžaloby, která má 131 stran. Kvůli velkému počtu obžalovaných projednává krajský soud kauzu na litoměřickém okresním soudu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související