Policie bude znovu vyšetřovat část staré kauzy údajných machinací s dotacemi na úřadu Severozápad

10. duben 2019 12:51

Část kauzy údajných machinací s evropskými dotacemi v ROP Severozápad je po sedmi letech znovu na začátku. Ústecký krajský soud dnes vrátil část případu k došetření.

Část kauzy údajných machinací s evropskými dotacemi v ROP Severozápad je po sedmi letech znovu na začátku. Ústecký krajský soud dnes vrátil část případu k došetření.

Vyhověl tak návrhu státního zástupce. Ten chce případ bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy a bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze řešit společně s další kauzou údajného ovlivnění evropských dotací.

Policie část starého případu spojí s dalším, ve kterém vyšetřuje víc než 20 lidí

Podle původního rozsudku krajského soudu měla skupina několika lidí ovlivnit dotace za zhruba 1,4 miliardy korun.

Soud tehdy potrestal nepravomocně Pavla Koudu podmíněným trestem a Petra Kušnierze trestem vězení. Krajský soud se teď případem znovu zabýval po rozhodnutí Nejvyššího soudu a vyhověl.

„Soud vzal za prokázáno v hlavním líčení, že proti oběma obžalovaným je vedena další, podstatně rozsáhlejší, trestní věc. Jednak tedy na jednu stranu nejsou dány okolnosti, které by tady tomu postupu bránila, a na druhou stranu jsou dány okolnosti, které tento postup odůvodňují jako správný a, z hlediska toho řízení, procesně ekonomický,“ odůvodnil usnesení soudce ústeckého krajského soudu Jiří Blažek.

Část téměř sedm let staré kauzy se tak spojí s druhým případem, ve kterém policie vyšetřuje víc než 20 lidí.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz nechtěl rozhodnutí soudu komentovat. Bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda naopak zopakoval, že je nevinný.

„Zhruba asi před sedmi lety, v září roku 2012, se u nás objevili policajti, udělali nám domovní prohlídku a obvinili mě z něčeho, co jsem nespáchal, aniž by mě pozvali nějakému podání vysvětlení nebo k výslechu. Od té doby ten proces trvá – vidíte, že jsme na začátku. Mohu jen říct, že jsem nevinen a budu bojovat dál všemi zákonnými prostředky – tak, jak jsem to dělal doposud,“ prohlásil Kouba.

Podle soudce jde o mimořádně složitý případ

Soudce Jiří Blažek ale nesouhlasí s tím, že se případ protahuje: „nemám za to, když jsem si procházel spis, že by tam docházelo ze strany soudu, nebo orgánů činných v trestním řízení, k nějakým výrazným průtahům. Je to jednoznačně dáno tou složitostí té věci, kterou dle mého názoru demonstruje i to, že na nejvyšším soudu České republiky byla ta věc přes rok.“

Zmíněný případ projednávaný soudem se tak spojí s další kauzou, ve které policie obvinila přes 20 lidí. Mezi nimi například bývalou sociálnědemokratickou ústeckou hejtmanku nebo podnikatele Daniela Ježka.

Vyšetřovatelé je viní z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi. V této věci ale obžaloba zatím nepadla.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související