Učitelé i žáci si musí zvykat na nová hygienická opaření proti šíření koronaviru

1. září 2020 10:18

Nový školní rok začal na základních a středních školách. Učitelé i žáci si letos musí zvykat na hygienická opatření proti šíření koronaviru.

Některé školy se snaží omezit pohyb žáků po budovách, jinde platí jen povinnost dezinfikovat si ruce po příchodu do třídy.

Na střední škole zdravotnické, pedagogické a obchodní akademii v Mostě se studenti s opatřeními seznamovali už při příchodu do školy.

Do prvních ročníků střední školy pedagogické, zdravotní a obchodní akademie v Mostě přichází letos 500 žáků. Do budovy školy ale vchází i ti, kteří budou v letošním školním roce maturovat.

A to jim dělá starosti, stejně jako Tereze Hořavové: „Bojíme se, že nebudeme mít maturák, a že maturity na tom budou podobně jako letos.“

Školáci se zatím obejdou bez roušek

Škola se při zavádění hygienických opatření proti šíření koronaviru řídí pokyny ministerstva školství. Studenti zatím roušky nosit nemusí.

„Posílená hygiena, posílený úklid. Dokoupila jsem boxy na papírové ručníky, doplnili jsme zásoby desinfekčních prostředků, máme určené místnosti pro izolaci, když zjistíme, že nějaký žák nebo pracovník přišel do kontaktu s covidem. Posílila jsem nákup bezkontaktních teploměrů,“ vypočítává protikoronavirová opatření ředitelka školy Jitka Hašková.

Zvláštní režim bude platit i ve školní jídelně

„Oproti loňskému roku budeme muset mít od paní kuchařek připravené příbory, nalité pití, polévky. Nesmíme se sami obsluhovat – vše dostaneme u okénka. Výdej se tím zpomalí,“ říká pokladní školy Petra Fycýková.

Vedení školy se obává výkonu odborných praxí. Studenti budou docházet do rizikových zdravotnických, sociálních a školských zařízení. Pravděpodobnost přenosu koronaviru je proto vyšší, než na jiných středních školách.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam vybraných vnitřních prostor, kde jsou od 1. září roušky povinné

„Tady ukáže až ten vývoj, jak se ta situace bude zvládat. Chodíme do sociálních a zdravotnických zařízení, která mají jasně nastavená pravidla – tam nás asi v tomto směru nemusí nic překvapovat. Budeme ale chodit i do školských zařízení, a na ty praxe se připravíme stejně, jako bychom chodili do rizikových zařízení,“ shrnula ředitelka školy Jitka Hašková.

I proto tady mají vyčleněné místnosti, které v případě potřeby poslouží jako izolace.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související