U Vědomic a Kyškovic se nakonec zřejmě štěrkopísek těžit nebude

31. říjen 2017

Ve Vědomicích na Litoměřicku leží pod 75 hektary lesa ložisko štěrkopísku. Těžařská společnost už měla od Ministerstva životního prostředí předběžný souhlas s těžbou v této lokalitě. Firma chtěla získat všechna povolení a do zhruba čtyř let začít kopat. Situace se ale změnila. A to tak, že vychází vstříc přání obyvatel Vědomic i sousedních Kyškovic, kteří se před rokem shodli na tom, že si těžbu nepřejí.

„Je tady krásně, a když nám tu udělají pískovnu, tak se tu to prostředí zhorší, a to mi nechceme,“ vysvětloval před rokem po hlasování v referendu rodák z Vědomic Jaroslav Luxa, proč je proti těžbě.

Stejně jako Jakub Čaněk, který ale nevěřil tomu, že by referendum mohlo něco změnit: „Myslím si, že se tomu nevyhneme, protože se staví víc a víc a toho materiálu je potřeba hodně.“

V době referenda, loni v říjnu, vlastnila firma Agir práva na těžbu, která zakoupila od majitele pozemků – holandské společnosti TDI. Ta ale letos prodala pozemky jiné firmě.

Ředitel Agiru Karel Novotný dodal, že právo na těžbu jim zaniklo zhruba v dubnu a že ani neusilovali o jeho obnovení. „Ten hlavní důvod byl asi ten výsledek referenda. Usoudili jsme, že zatím to necháme tak, jak to je. Tím ale neříkám, že se k tomu v budoucnosti nevrátíme,“ vysvětlil Novotný.

Pozemky, pod kterými leží výhradní ložisko štěrkopísku, v současnosti patří společnosti FineDream. Její ředitel Tomáš Pechar nechtěl poskytnout své vyjádření na záznam, ale uvedl, že jeho tvrzení můžeme přetlumočit.

„Z našeho zaměření jednoznačně vyplývá, že jsme firma, která investuje do nákupu zemědělské půdy. My jsme od firmy TDI už v roce 2010 koupili část lesa, a teď jsme dokoupili tu druhou. Koupili jsme to jako les, tak to i zůstane. U nás žádná těžba nehrozí,“ stojí v něm.

Tyto zprávy jsme sdělili vedením obcí. Místostarostka Vědomic Iva Fořtová zvolená za hnutí za životní prostředí potvrzuje, že informace o prodeji mají.

Informaci vítá i starostka Kyškovic Ivana Racková: „Vzhledem k tomu, že 100 % občanů hlasovalo proti těžbě, tak je to vynikající zpráva. Budu doufat, že to tak bude. Snad budou i občané rádi, že i to referendum mělo nějakou cenu.“

autor: Lucie Valášková
Spustit audio