U jezera Most se příští rok v létě uskuteční Olympijský festival. Lidé si budou moci vyzkoušet 40 sportovních disciplín

9. květen 2023 14:56

Jediný český Olympijský festival se uskuteční příští rok v létě u jezera Most. Pořádá ho Český olympijský výbor. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet čtyři desítky sportovních disciplín – mezi nimi například i lukostřelbu nebo kanoistiku. Připraven bude i bohatý doprovodný program, včetně sledování přímých přenosů z olympiády v Paříži.

Olympijský festival u jezera Most začne spolu s olympiádou v Paříži, tedy 26. července 2024 a potrvá do 11. srpna. Podle vedení Českého olympijského výboru je hlavní myšlenkou zprostředkovat atmosféru olympijských her českým fanouškům.

Rozpočet celé akce odkryl 9. května dopoledne přímo u jezera Most. „Ten pracovní odhad byl kolem 70 milionů korun. Vize Českého olympijského výboru je, aby tady ty projekty byly udržitelné, aby to nebyly nějaké mega akce a aby šlo o vícezdrojové financování,“ přiblížil místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Na pořádání olympijského festivalu přispěje i Ústecký kraj 18 miliony a město Most 12 miliony korun.

Jezero Most bude znát celá republika

Město Most má tedy rok na to, aby území kolem jezera připravil. Vybudovat musí především infrastrukturu. Podle vedoucího odboru investic mosteckého magistrátu Františka Jiráska půjde o investice ve výši do 10 milionů korun. „Budeme muset rozvést přípojky energií a připravit zpevněné plochy pro veškerá zařízení. Samozřejmostí jsou i nové parkovací plochy,“ vypočítává Jirásek.

Město Most i Ústecký kraj si od konání olympijského festivalu slibují zviditelnění jezera Most a jeho okolí.

„Ne každý možná ještě měl tu šanci být u jezera Most, a ani o něm třeba ještě všichni nevědí. Jsem ale přesvědčen, že po konání olympijského festivalu o něm v České republice bude vědět každý,“ slibuje místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související