U jezera Matylda nacvičují kynologové se psy nástup a výstup do vrtulníku i samotný let

2. srpen 2017

Všech 12 služebních psů krajského ředitelství policie České republiky z Ústeckého kraje nacvičuje dnes (2. 8.) u jezera Most zásah při hledání osob nebo výbušnin. Cvičení je ale hlavně zaměřeno na schopnost psů nasednout a vysednout z vrtulníku. Důležité je také nacvičit chování psů během letu. Policejní psi v terénu zasahují například při hledání osob nebo hledání drog.

„Jedná se o výcvik psovodů a služebních psů specialistů, záchranářů a těch na vyhledávání osob. V tomto prostoru budeme provádět vyhledávání výbušnin. Jde nám o to, aby se pes naučil pracovat ihned poté, co vystoupí z vrtulníku,“ vysvětluje vedoucí kynologického výcviku krajského policejního ředitelství Petr Tomášek.

Nejčastěji policejní psi zasahují při vyhledávání osob a drog. „Je to především pátrání po ztracených osobách, po pachatelích trestné činnosti, veškeré pyrotechnické prohlídky se psy, bezpečností prohlídky před velkými akcemi…“ vypočítává Tomášek.

„Mám tady osmiměsíční štěně, které se po výcviku bude zřejmě věnovat službě u pořádkové policie. Také mám psa „drogaře“ a psa záchranáře. Je to různorodé,“ konstatuje Miroslav Šimek, jeden z kynologů, kteří se cvičení účastní.

Se všemi svými svěřenci musí dnes Miroslav Šimek do vrtulníku. Kynolog věří, že psi všechno skvěle zvládnou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio