U chomutovského soudu pokračuje kauza požáru domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech

11. červen 2024 10:07

Chomutovský soud bude pokračovat v projednávání požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech v roce 2020. Řediteli Městských sociálních služeb Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.

Soud má 11. června na programu výslechy svědků. U soudu by měl například vypovídat pracovník odpovědný za požární zabezpečení.

Čtěte také

Požár před čtyřmi lety založil jeden z klientů domova a obžaloba teď viní ředitele Městských sociálních služeb z toho, že zajištění proti požáru nebylo dostatečné – v domově Kavkaz například chyběly hlásiče požáru, protipožární dveře a bylo tam údajně málo pracovníků.

Viktor Koláček u soudu prohlásil, že se cítí nevinný – o předchozích dvou malých požárech se dověděl se zpožděním a navíc v době, kdy už byli viníci přemístěni jinam. Doplnil také, že se staral o 16 městských budov a většina z nich nebyla od 60. let zkolaudovaná – postupně se tedy snažil je opravovat a dávat do pořádku.

Požární bezpečnost svěřil soukromé firmě – ta na nedostatky upozornila, řešit se ale daly až po kolaudaci každé z budov. Městské sociální služby přitom byly v době tragického požáru teprve ve fázi příprav projektů na modernizaci a zároveň zvýšení požární bezpečnosti.

Příbuzní zemřelých při požáru požadují odškodné skoro 20 milionů korun a 1,5 milionu korun si pak nárokují zdravotní pojišťovny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související