Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
Původ má ve Středomoří. Římané i Řekové ho přidávali do koupelí, protože věřili, že dodává sílu a odvahu. Egypťané ho používali při balzamování a například druidové věřili, že léčí tělo i mysl a přivolává zdraví. My vám dnes tymián nabízíme ve formě letního sirupu.
Budete potřebovat:
- 200 ml vody
- 150 g hnědého cukru
- 12 g tymiánu
- med
Postup:
- Vodu nalijeme do hrnce.
- Na mírném plameni necháme ve vodě rozpustit cukr.
- Vaříme asi 5 minut.
- Poté sundáme z plamene a vložíme tymián.
- Je možné použít sušený i čerstvý.
- Sirup louhujeme 24 hodin.
- Poté scedíme přes sítko.
- Podle potřeby dosladíme medem.
Je možné užívat jako lék po lžičkách – pomáhá například při kašli. Nebo sirup využíváme pro šťávu, výborný je s jemně perlivou vodou.
Související
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Sedmikráskový sirup
Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.