Čaj a sirup z rýmovníku
V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.
Je možné ho pěstovat jako běžnou pokojovou rostlinu, snadno zakoření z řízků stonků. Jedná se o velmi nenáročný druh, kterému se daří i v polostínu. Ideální jsou pro něj denní teploty v rozmezí od 22 do 28 °C, má poměrně mělké kořeny, ale ukládá vodu ve svých stoncích, a proto dokáže zvládnout i delší období sucha.
Široké antibakteriální uplatnění má rýmovník citronový při infekcích úst, krku a dýchacích cest. Tento druh slouží také k léčbě infekcí močových cest. Nejjednodušší je připravit si z rýmovníku čaj. Stačí listy zalít teplou vodou kolem 80 °C a nechat pět minut louhovat. Je možné osladit medem a pak popíjet.
Máme pro vás ještě jeden tip, jak využít rýmovník. Pojďme si společně připravit sirup.
Budete potřebovat:
- 30–40 středních lístků rýmovníku
- 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
- 1 pomeranč
- 1 citron (citrusy chemicky neošetřené)
- vodu
Postup:
- Pomeranč a citron i s kůrou nakrájejte na plátky.
- Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené.
- Přiklopte pokličkou a nechte nejméně 24 hodin – klidně ale i 48 hodin – stát v pokojové teplotě.
- Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr.
- Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.
- Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek.
- Pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž hodně zhoustne.
- Ještě teplým sirupem ihned naplňte skleničky, pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru.
- Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.
Přidáváme do vody nebo čaje, můžeme užívat i na lžičce jako prevenci onemocnění dýchacích cest.
Související
-
Šípkový sirup
Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.
-
Sirup z červené řepy
V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.