Trmice na Ústecku se odvolají proti územnímu rozhodnutí pro tamní lihovar

25. únor 2016

Lihovar v Trmicích na Ústecku bude muset zřejmě znovu odložit spuštění zkušebního provozu. Město Trmice totiž podá odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavební úpravy v továrně. Problémem je například navrhovaná frekvence dopravy i chybějící smlouva mezi lihovarem a městem.

„Ten harmonogram výstavby závisí na době projednávání příslušných povolení. Pro nás by to znamenalo 3-4 měsíční zpoždění,“ hodnotil v minulém týdnu možné komplikace v případě podání odvolání proti územnímu rozhodnutí technický ředitel lihovaru Milan Křikava.

Ideálně by chtěli noví vlastníci zpustit zkušební výrobu na konci příštího roku

„Pokud se naskládají veškeré lhůty, tak bychom mohli začít poslední kvartál, spíše až konec roku 2017.“

Město Trmice ovšem podá proti územnímu rozhodnutí odvolání ke krajskému úřadu. Rozhodli o tom tamní zastupitelé. Už při řízení na ústeckém magistrátu podalo město 14 připomínek, které úřad odmítl.

„V podstatě v tom rozhodnutí nebyly akceptovány připomínky, které vzešly z řízení EIA. Odkazovali tam na dohodu s městem Trmice a tady zatím nebylo nic naplněno,“ vysvětluje starostka Trmic na Ústecku Jana Oubrechtová ze STAN.

Podání odvolání má být určitou pojistkou v případě neuzavření smlouvy o spolupráci mezi městem a lihovarem. O této smlouvě mají obě strany znovu jednat.

Vedení lihovaru dělá vše pro to, aby se s Trmicemi dohodli

V dokumentu má být například jasně stanoveno, jak bude lihovar dopravovat a odvážet suroviny a zboží, pokuty za případně naměřený zápach a další.

„Výhledově máme na první týden v březnu schůzku a jednáme o textaci, která by byla oboustranně schůdná,“ říká trmická starostka s tím, že v případě kompromisu by bylo možné uvažovat i o případném stažení odvolání na územní rozhodnutí.

„Stažení odvolání by muselo schválit zastupitelstvo města,“ dodává starostka.

Lihovar teď čeká na platné územní rozhodnutí i další povolení, které na dokument navazují. Podle dokumentu počítá lihovar například s výstavbou nové čistírny odpadních vod nebo biofiltru na omezení zápachu. V plánech také stále zůstávají body pro měření zápachu.

„Dohodli jsme se na čtyřech odběrových místech, kde, v případě, že bude podezření, že lihovar zapáchá, bude možné odebrat vzorek a určitou metodou koncentrace, kde jsou stanoveny tři pachové jednotky, se to posoudí,“ doplňuje Milan Křikava, podle kterého je stále prioritou lihovaru se s městem Trmice dohodnout na vzájemné spolupráci.

autor: bach
Spustit audio