Tři stovky lidí sázely v sobotu nové dubové stromořadí kolem fotbalového hřiště v Chotěšově

21. listopad 2021 07:50

Rýče, pracovní rukavice i konve na zalévání. Do výsadby mladých dubů se v Chotěšově na Litoměřicku pustilo 20. listopadu přes polovinu obyvatel vesnice. Nové stromořadí kolem fotbalového hřiště přišly sázet celé rodiny, i s dětmi v kočárcích nebo se psy. Zhruba tři stovky lidí se tak zapojily do celonárodního projektu Sázíme budoucnost...

Jana Vondráčková má sázení mladých doubků kolem chotěšovského fotbalového hřiště na povel. Zrovna radí Holubovým, kteří sázejí dva stromy pro své dva syny.  Jejich maminka je Petra: „Bydlíme tady, tak proto. Stromy jsou důležité. Původním stromům už končí životnost, nové duby je nahradí. Bude to vypadat podobně a zase to vydrží,“ říká.

Ze stromořadí sloupovitých topolů černých, které kdysi lemovaly celé hřiště, zůstaly už jen zbytky. A i ty půjdou podle zahradnice Jany Vondráčkové pryč: „Topol je rostlina s krátkou životností. Dvacet, třicet let a musí dolů. Lidi je chrání, já to chápu. Sama tu chráním dva šedivé topoly, které budou do budoucna nádherné,“ dodává.

Chotěšovské hřiště je na návrší, kde často fouká. Stromořadí zajistí závětří. Topoly už ale vedení obce s nezávislým starostou Janem Heřmanským nechtělo. „Inspirovali jsme se stromořadím na příjezdu do Litoměřic od terezínské křižovatky, kde také byly topoly. Město je pokácelo a vysázelo stejné duby, jaké my teď sázíme, takže víme, jak budou vypadat,“ popisuje.

V Chotěšově stromky kolem hřiště ale sázejí už podruhé, první pokus na jaře nevyšel. Firma tehdy dodala malé a slabé stromky. „Zhruba metr a půl vysoký proutek, který ještě nebyl ani v balu, s kořeny volnými. To nebylo, co jsme si objednali. Naštěstí to vzali, naložili si to, odvezli, a už jsme o nich nikdy neslyšeli,“ vypráví starosta.

Jedno plus ale první pokus měl. Obec měla v předstihu rezervované stromy na podzimní sázení, které pojala jako dobrovolnickou akci pro své obyvatele.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související