Trhy autorských výrobků, hudební vystoupení i tvořivé dílny pro děti - Živé Teplice v muzeu

26. listopad 2023 13:45

Trochu jiné než běžné komerční předvánoční akce, takové měly být podle pořadatelů Živé Teplice, které v sobotu 25. listopadu zaplnily jízdárnu teplického zámku.

Jde o sousedskou akci, která se koná dvakrát každý rok - v červnu u Šanovské mušle, a před Vánocemi. Lidé tu mají možnost ukázat své výrobky, děti si vyzkoušet svoji zručnost a připraven je i kulturní program.

Pravidelnou účastnicí Živých Teplic je od začátků akce před osmi lety Eva Mojžíšová. „Chodila jsem domů vynervovaná, až mi dcera řekla – pojď, vezmeme si korálky a budeme si navlékat,“ vysvětlila, jak začala její výroba ozdůbek ušitých z filcu. Dodala, že to není jen o nabízení svých výtvorů, ale i o tom, že přijdou známí, bývalí studenti… „Prostě je to i taková společenská událost,“ dodala.

Atmosféru Živých Teplic si pochvaluje také Lenka Nová, která z polodrahokamů vytváří stromy života, ale i Marie Antropiusová u stánku se svými háčkovanými hračkami.

S nápadem zorganizovat takovouto sousedskou akci přišla Nikola Fialová Seifrtová. Venkovní červnová verze u Šanovské mušle se osvědčila, takže přibylo podobné předvánoční setkání v muzeu. „Všechno je to autorské. Lidé se tu nevzájem poznávají a třeba pak i vzniká spolupráce a podobně,” míní Fialová Seifrtová.

A Živé Teplice lákají nejen Tepličany, ale i návštěvníky z okolí. Soňa Havlisová přijela s celou rodinou třeba z Chlumce.

„To manžel na to přišel, jedeme sem za nějakou pekařkou, ale nevím přesně… Budeme si prohlížet a třeba i něco koupíme,” usmívala se.

Marie Antropiusová s dcerou a svojí přehlídkou háčkovaných hraček na Živých Teplicích
Spustit audio

Související