Na akci Šance Teplice se představuje 28 středních škol

16. říjen 2023 12:38

Letošní přehlídka středoškolského vzdělávání Šance Teplice se z opravovaného Domu kultury přestěhovala do divadla. Ve foyer a malém sále se představuje 28 středních škol. 16. října je Šance přístupná ještě od 9 do 16 hodin.

V neděli 15. října na přehlídku zamířily hlavně rodiny s dětmi, které končí základní školu.

„Asi na první místo bych dala tu vojenskou školu, pak možná tu sestřičku v nemocnici a jako třetí asi tu veterinářku,“ zvažuje svá další studia Anastasia Davidčuková. Chodí do deváté třídy, než podá přihlášku, musí mít jasno – tentokrát bude pořadí zvolených škol závazné.

Šance Teplice 2023 v Krušnohorském divadle.jpg

Studijní obor veterinářství nabízí děčínská Libverda, kterou na Šanci představuje učitelka Pavlína Kunteová.

„Na naší škole zahradnické a zemědělské je největší zájem o veterinářský obor. Největší zájem mají rodiče, ty děti jsou sem tak trochu vlečené, občas se ale objeví nějaké, které ví, co chce. Na tuhle akci do Teplic jezdíme jako škola pravidelně –je to tady pěkné. Myslím, že se to povedlo,“ konstatuje Kunteová.

Svoji dceru doprovodili třeba Zemanovi z Teplic. „Máme dceru, která tuhle situaci bude řešit, tak jsme se přišli zorientovat, jaké jsou nabídky,“ konstatuje pan Zeman. „Původně jsem přemýšlela nad policistkou nebo nad cukrářkou, ale teď nevím,“ dodává Lenka Zemanová. Zatím chodí do osmé třídy, takže na rozhodnutí má ještě čas.

Právě pro rodiny je nedělní termín Šance určený. Ředitelka pořádajícího teplického úřadu práce Martina Bečvářová má radost, že záměr funguje a chodí stovky rodin: „Cílíme hlavně na rodiny s dětmi, aby sem šly dobrovolně. Ty neděle jsou asi nejefektivnější pro výběr toto povolání.“

Šance se snaží o různorodou nabídku vzdělání. Letošní novinkou je třeba vojenská škola. 

Spustit audio

Související