Trdelníky

Suroviny: 56 dkg polohrubé mouky, 14 dkg tuku (půl na půl máslo se sádlem), 5 žloutků, 5 dkg droždí, 3 lžíce cukru, vlažné mléko, trochu soli, ořechy, bílek.

Postup: Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, žloutky a rozehřátý, ale ne horký tuk. Vypracujeme tužší hladké těsto, necháme hodinu v teple kynout. Odebíráme kousky, vyválíme na válečky a volně navinujeme na speciální dřevěné kulaté válce do spirály, pak trochu roztlačíme na plocho, potřeme rozmíchaným bílkem, posypeme sekanými mandlemi nebo ořechy a nad zdrojem tepla otáčíme a pečeme, můžeme ještě občas potřít máslem. Po upečení a částečném zchladnutí odlamujeme jednotlivé náviny. Speciální vybavení můžeme doma nahradit trubičkami na kremrole a péci na plechu v troubě, pak je průměr trdelníků samozřejmě menší.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.