Tisíce „táborových ohňů“ na Slunci

13. listopad 2021

Se zajímavým slunečním objevem vyrukovali loni astronomové po prozkoumání prvních snímků sondy Evropské kosmické agentury ESA a americké NASA Solar Orbiter.

V době pořízení těchto snímků byla sonda pouhých 77 milionů kilometrů od Slunce. Její mise je společným dílem dvanácti členských států ESA a nás může těšit, že na ni mají významný podíl i naši vědci a technici. Pracovali na přípravě čtyř z deseti přístrojů, které jsou na palubě sondy. Solar Orbiter je unikátní tím, že zkoumá Slunce skutečně zblízka a z poloh, ze kterých se dosud lidstvo na svou mateřskou hvězdu nepodívalo. Dráha je podobná dráze planety nejbližší Slunci – Merkuru, musí tedy odolávat nejen vysokým teplotám, ale i značné radiaci.

Ohníčky mezi rýžovými zrnky

Slunce se skupinou slunečních skvrn, 30. října 2021

Jako „táborové ohně“ označili výzkumníci miniaturní erupce, které rozpoznali z podrobných snímků sluneční granulace. Pro názornost – tuto granulaci bychom mohli přirovnat k rýži při jejím vaření, když už voda z hrnce zmizela, lépe řečeno vsákla se do rýžových zrnek. Mezi granulemi si vědci všimli spousty jasných plamínků. Výkon těchto „táboráků“ je řádově šest až devětkrát menší než zmíněných granulí.  Domněnka, že jde o jakési zmenšené verze klasických slunečních erupcí, potvrzena zatím není, stejně jako teorie, že tyto erupce jsou sice miniaturní, ale ve svém souhrnu přispívají k ohřevu sluneční koróny. Záhada, co korónu pohání a rozpaluje na teplotu dvěstěkrát vyšší, než má povrch Slunce, zatím trvá a je stále jedním z největších tajemství sluneční fyziky.

Co je ovšem nepochybné je to, že mise sondy Solar Orbiter pokračuje a že jistě přinese další cenné a možná i překvapivé poznatky.

Zdroje:

The European Space Agency: Solar Orbiter

Redakce Astro.cz: První snímky sondy Solar Orbiter odhalily „táborové ohně“ na Slunci

J. Dušek, J. Grygar, Z. Pokorný: Náš vesmír, Praha 2001

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související