Těžce zkoušené město Most má stále co nabídnout

2. říjen 2013

Okolí Mostu poznamenala povrchová těžba uhlí, kvůli které vlastně úplně zmizel z povrchu zemského původní starý Most. I přesto tu najdeme místa, která určitě stojí za návštěvu. Novodobý Most je také známý svým vínem, autodromem i doly, které jsou dokonce turistickou atrakcí.

Po zajímavých místech v Mostě se vydal pátrat redaktor Českého rozhlasu Sever Milan Král. Vzal si na pomoc mladé manžele Janu a Roberta. Oba se v Mostě narodili, prožili tu celý život a nedávno si kousek od centra postavili domek.

Jako první se ptal Jany, kam by vzala známé, kdyby Most navštívili. „Nejčastěji navštěvujeme Hipodrom, kde je dětské hřiště, kam se dá zajít kdykoliv. Hezká je taky Matylda, kde se dá jezdit na in linech a je tam taky dětské hřiště. In line dráhy jsou taky ještě na Benediktu a na Hipodromu. Z památek stojí za zmínku hrad Hněvín a přestěhovaný děkanský kostel ze starého Mostu... Chodíme také na Aquadrom a nebo na koupaliště Ressl, které je takové přírodnější...“

Pán domu Robert, by samozřejmě své známé vzal na místo, které město Most proslavilo po celém světě - závodní okruh Autodrom. Vrcholem sezóny jsou tu určitě zářijové závody tahačů. Součástí je i Polygon, kde si vyzkoušíte školu smyku a řidiči z celé republiky si sem, jako na jedno z mála míst u nás, jezdí odmazávat trestné body.

Milana Krále ale zaujalo ještě jiné místo, o kterém někteří obyvatelé tohoto severočeského města možná ani neví. Jde o naučnou stezku, která provádí turisty po rekultivacích po vytěžených dolech. Na jednotlivých stanovištích mohou lidé porovnat, jak vypadala krajina před těžbou a po ní a prohlédnout si, jak se vytěžená krajina vrací do přírodní podoby.

Další zajímavostí, kterou jen tak někde neuvidíte, je takzvané Uhelné safari. Zájemci se díky němu mohou podívat přímo do dolu, do blízkosti těžby uhlí a vidět na vlastní oči, jak těžba probíhá.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.