Těžařská firma chce otevřít pískovnu v Kyškovicích a Vědomicích za 5 až 10 let. I přes protesty

11. říjen 2016

Obyvatelé Kyškovic a Vědomic u Roudnice nad Labem na Litoměřicku za sebou mají místní referenda. Vedle krajských voleb se vyjadřovali k tomu, jestli chtějí v katastru svých obcí pískovnu. Téměř jednohlasně se shodli na tom, že ne. Těžařská firma ale pracuje na tom, aby ložisko štěrkopísku mohla otevřít.

Česká pobočka původem švýcarské firmy Agir s. r. o. může na základě stanovisek Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu zažádat o takzvané vymezení dobývacího prostoru. Toto rozhodnutí vydalo Ministerstvo životního prostředí 8. března 2016.

„Předchozí souhlas vydalo ministerstvo životního prostředí na základě kladného vyjádření od ministerstva průmyslu a obchodu s tím, že dobývání je v souladu se surovinovou politikou České republiky. Také jsme například zkoumali, jestli neexistují práva jiné firmy k danému ložisku, a že nejsou známy žádné takové obecné střety zájmů, které by zcela znemožnily využití loižiska,“ pokračuje jeho mluvčí Petra Roubíčková.

Firma bude muset také zažádat o povolení hornické činnosti. Tedy o povolení k těžbě, které vydává báňský úřad. Oběma těmto řízením musí předcházet také vypracování studie vlivu na životní prostředí, takzvaná EIA.

Musí se také vypořádat všechny střety zájmů. A právě do těchto řízení už můžou zasahovat i obce. Toho chtějí Kyškovice i Vědomice využít. Vedení obcí chce zabránit tomu, aby namísto lesa, který je v těsné blízkosti obydlených částí, byla na zhruba 75 hektarech pískovna. A jak potvrdila i místní referenda ‒ mají i podporu obyvatel.

Vědomice už jsou připraveny jak na volby, tak na referendum

Jak reaguje firma na to, že si obyvatelé pískovnu nepřejí?

„Bereme výsledky referenda vážně- Budeme o tom s obcí a s občany dál otevřeně jednat tak, jako to děláme všude jinde. Vysvětlíme jim, co tam chceme, jak to chceme provádět a i studie EIA by měla prokázat, zda to bude, nebo nebude, mít vliv na životní prostředí,“ konstatoval ředitel společnosti Agir s. r. o. Karel Novotný.

Zároveň dodal, že budou na přípravách otevření ložiska dál pracovat a pokud by vše postupovalo podle jejich plánů, pískovnu by chtěli otevřít za pět až deset let.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio