Těžaři chtějí u Podbořan otevřít nové ložisko pro těžbu kaolinu. Ročně ho tam chtějí vytěžit kolem 180 000 tun

10. srpen 2020 12:29

Ještě 5 dní se mohou lidé, obce a města vyjádřit k plánům na novou těžbu kaolinu nedaleko Podbořan. Nový lom tam chce otevřít firma Kaolin Hlubany.

Podle dokumentace pro posouzení vlivu nového lomu na životní prostředí má být lom severně od Podbořan.

V rámci procesu EIA jsou navržené tři varianty pro otevření lomu. Všechny tři jsou součástí dobývacího prostoru Podbořany a vzájemně se liší například tím, jak daleko od Podbořan budou těžaři pracovat.

Podle dokumentace se jednotlivé vzdálenosti pohybují od 200 do 500 metrů od posledního domu v Podbořanech. Podle podkladů tak firma počítá například s ochrannými valy.

V ložisku je podle dokumentace možné vytěžit víc než 2 370 000 tun kaolinu. Firma ho chce dobývat 11 až 13 let – ročně chce v průměru vytěžit 180 000 tun kaolinu.

Podle dokumentace pro proces EIA se má o dopravu vytěženého nerostu starat téměř 50 nákladních aut denně. Kvůli ložisku a novému lomu má také vzniknout v polích nová silnice, která se pak napojí na tzv. obchvat Buškovic. Auta mají kaolin vozit z nového lomu do úpravny v Buškovicích, tedy zhruba 4,5 kilometru daleko.

Místním se vidina otevření nového lomu nelíbí

Vedení Podbořan i městský úřad posílaly svoje připomínky už do zjišťovacího řízení. Rada města požadovala například plavení kaolinu z lomu přímo do úpravny, a to potrubím. To ale firma v rámci dokumentace odmítla, například kvůli potřebě velkého množství vody.

Podbořanský městský úřad pak vyjádřil s plány na nové dobývání kaolinu zásadní nesouhlas. Jde například o krajinný ráz nebo další rozvoj města.

K vlastnímu posuzování vlivu nové těžby na životní prostředí přijímá ústecký krajský úřad připomínky do 14. srpna.

Pokud těžaři uspějí v procesu EIA a seženou i další dokumenty, jako například souhlas s vynětím pozemků z půdního fondu, chtějí s vlastní těžbou začít v roce 2022.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související