Termoizolace má smysl: v létě dokáže snížit teplotu v bytě až o 7 °C

S přicházejícím létem lidé často řeší otázku zateplení a izolování svých bytů a domů. Pro tyto stavební úpravy je právě ideální doba. Nejnovější vychytávky představil odborník přes tepelné izolace Miroslav Spousta.

Teploty se přehupují pomalu přes 30 °C a my přemýšlíme, kam bychom se tak před horkem schovali. Nejradši bychom byli v pohodlí domova, ale pokud k tomu nemáme dům, či byt uzpůsoben, je tam ještě větší horko a dusno než venku.

K příjemnému chládku v úkrytech našich obydlí poslouží tepelná izolace. Pokud ale někdo bydlí v podkroví, dobře ví, že v létě je téměř nemožné obývat prostor přes den. K odizolování tohoto nesnesitelného horka pomůže nainstalování termoreflexní folie.

„Ta se přidělává pod střešní krytinu a odráží teplo,“ říká Miroslav Spousta. Takováto izolace může způsobit pokles až 7 °C v místnosti.

Cenově se tato folie, která je nejen termoregulační, ale také hydroizolační, difúzní a paropropustná, vyrovná klasické hydroizolační folii, která pod střešní krytinou být musí.

„Není to žádný stavební prvek navíc. Tato termoreflexní folie plně nahradí povinnou hydroizolaci a navíc vám nepropustí horko do bytu,“ radí Miroslav Spousta.

Pokud bychom si chtěli pořídit termoreflexní folii a už máme střechu a podkroví hotové, je to bohužel větší zásah do financí. Podle Miroslava Spousty bychom se museli dostat pod střešní krytinu a vyměnit hydroizolační fólii za tuto termoreflexní. Poté je možné si pořídit alespoň klimatizaci.

Jestliže vás trápí horko a nebydlíte v podkroví, kde vám pomůže termoreflexní folie, nezoufejte.

„Pro odizolování místností nám pomůže extrudovaný polystyren, nebo to může být termoreflexní folie, která se dá před stěnu. Také záleží na tom, zda máte v místnosti velké okno. To propouští také teplo,“ varuje odborník.

Pokud nainstalujeme na okno dobré žaluzie, můžete také zabránit propuštění tepla do bytu. Více už se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související