Domovy seniorů bojují s horkým počasím. Snaží se ochránit svoje obyvatele

7. srpen 2018

Otevřené dveře na chodbách, bezplatné automaty na ovocnou šťávu a častější převlékání ložního prádla. Tak se snaží čelit velmi teplému počasí domovy pro seniory na Mostecku.

Někde zvažují pořízení klimatizace, jinde se chtějí předzásobit větráky. Personál více než jindy dohlíží na dodržování pitného režimu. Senioři tráví svůj čas hlavně uvnitř budov, zahrady a terasy jsou teď po celý den opuštěné.

„Ráno vstanu, to je bezvadný, hned si vyvětrám. Máme tu bezvadný automat na pití, který můžeme využívat, jak potřebujeme, abychom se ochladili. Snažíme se být jeden k druhému tolerantní, protože to horko je o nervy,“ popisuje svůj boj s teplým počasím paní Věra Svobodová v domově pro seniory v Litvínově Janově.

Vedení domova zvažuje v budoucnu nákup klimatizací na oddělení, kde není možné větrat nebo mít otevřené dveře do chodby.

Důležité je dodržovat pitný režim a pomocnou ruku nabízí i příbuzní klientů.

„Snažíme se, aby klienti dostávali víc tekutin, to zajišťuje všechen personál. Zavíráme okna, máme žaluzie, větráky. Hodně pomáhají i rodinní příslušníci, kteří donášejí jak pití, tak větráky,“ popisuje sociální pracovnice Naděžda Basáková.

V sousedním Meziboří mají v rámci domova pro seniory také oddělení se zvláštním režimem. Tam jsou pravidla pitného režimu ještě přísnější.

„Nemocní Alzheimerovou chorobou nemají pocit žízně – nevědí, že se mají napít. Takže tam je nastavený speciální režim, protože, vzhledem k tomu, že se pohybují, jsou dehydrataci vystaveni ještě víc, než ti, co leží,“ říká zdravotní sestra Marcela Žejdlová.

Dalším pomocníkem v boji proti tepli jsou čističky vzduchu. „Suchý vzduch způsobuje suchý dráždivý kašel, oteklé oči, štípání v krku. Simuluje to respirační onemocnění, někdy až angínu. Proto je potřeba ten vzduch čističkami zvlhčovat,“ dodává Žejdlová.

Ležící klienty musí setry častěji převlékat, a to výhradně do čistě bavlněných oděvů. Kvůli častějšímu pití pak stoupá i spotřeba pomůcek při inkontinenci.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související