Tepličtí filharmonici si na nezájem lidí stěžovat nemohou. Přesto pociťují inflaci a musí šetřit

6. říjen 2022 09:39

Teplické filharmonii návštěvníci neubývají. Abonentní předplatné pro letošní sezonu si podobně jako v minulých letech pořídilo kolem 500 lidí. Někteří hudebníci si ale stěžují na podle nich často podprůměrné platy, ze kterých ještě ukrajuje současná inflace.

Houslistka Irena Dietzová je členkou teplické filharmonie více než 35 let. I ona si musela najít další přivýdělek. „Já třeba učím v Děčíně, v hudebce. Bojím se, aby ta situace nebyla tak tristní, jako třeba před osmi či deseti roky,“ konstatuje.

Právě do školství v posledních letech míří dost filharmoniků, všímá si ředitel Severočeské filharmonie Roman Dietz: „Nástupní plat začínajícího učitele na základní umělecké škole je až o 10 000 korun vyšší, než když člověk nastoupí do filharmonie jako aktivní hudebník.“

Takže zatímco dřív měli hudebníci pevné úvazky ve filharmonii a k tomu vyučovali hudbu, teď se situace začíná obracet. „Někteří hudebníci nám utíkají právě do těch uměleckých škol, kde mají vyšší platy. U nás si pak berou jen částečné úvazky,“ dodává Dietz.

I Severočeské filharmonie se snaží šetřit. Možnosti ale má omezené

Příspěvková organizace města sídlí v budově Domu kultury, kde je v nájmu. Starost o zajištění energií tedy vedení filharmonie odpadá. Podle ředitele Dietze také ale nemůže zavádět ani žádná větší úsporná opatření.

„Zhasínat nemůžeme – lidé nás chtějí vidět na pódiu a hudebníci potřebují vidět na noty. Trochu se bojíme toho, že se sníží teplota v sále – ve chvíli, kdy je tam teplota pod 20 stupňů Celsia, tak se ty hudební nástroje rozlaďují a nedají se pak sladit dohromady,“ vysvětluje ředitel Severočeské filharmonie Roman Dietz.

Sólistka Michaela Fukačová, která žije v Dánsku a do Teplic přijela po šesti letech, aby zahrála na zahajovacím koncertu letošní sezony, ale obavy o své violoncello nemá. „Myslím si, že můj nástroj to zvládne. Je zvyklý cestovat v různých zeměpisných šířkách. Občas ho i zapomenu v noci v autě. Ale ano, budeme se snažit všichni šetřit – teď jsem vypnula topení tady ve cvičebně, protože dnes to není vůbec potřeba,“ konstatuje se smíchem.

Jižní strany Domu kultury totiž právě vyhřívá podzimní sluníčko.

Spustit audio

Související