Teplické muzeum vystavuje Foglarovy komiksy. Kultovní časopisy a knihy zapůjčil sběratel

29. květen 2021

Podle pořadatelů z muzea jde o výjimečnou výstavu, první v Teplicích. Tepličan Jiří Švadleňák na ní představuje část své sbírky, kterou shromažďuje přes půl století.

Výstavu doplňuje i pověstný hlavolam ježek v kleci ve svých různých podobách.

„Jakmile jsem slyšel, že výstava o Foglarovi je v Teplicích, tak jsem si to nemohl nechat ujít, protože to je doba mého mládí, skautování, klukovských dobrodružství,“ se zájmem zkoumá obrazovou mapu legendárních Stínadel Bohuslav Kiwi Janoušek z Dubí. Kiwi je jeho skautská přezdívka.

„Tady když člověk čte ty uličky, tak se mu vybavují příběhy z knížek, kterými jsme žili. Takhle jsem si to představoval,“ oceňuje zpracování. „Také jsem odebíral všechny časopisy, bohužel jsem si je nezachoval,“ lituje.

Jiří Švadleňák je z Teplic, věnuje se výškovým pracím, ve volném čase leze po skalách, a opatruje a stále rozšiřuje svou sbírku časopisů a knih s kreslenými příběhy Jaroslava Foglara.

„Začal jsem kolem šedesátého sedmého roku, kdy mi bylo kolem deseti let. To jsem odebíral tato ABC. Kolem roku 69 začali povolovat Foglara. Tehdy vyšla Záhada hlavolamu,“ popisuje jednotlivé součásti sbírky.

Nejmladší exponát v této výstavní síni teplického muzea, kde je asi třetina z celé sbírky, je starý sotva několik týdnů – reedice foglarovské trilogie.

Vitrína s nejvzácnějšími kusy stojí hned u vchodu: „První souborné vydání Rychlých šípů z roku 1940, takzvaná kobesovka,“ popisuje sběratel.

Jan Kobes byl nakladatel prvních knih Jaroslava Foglara. A díky jeho kamarádovi, Valdemaru Petrovi, získal Jiří Švadleňák řadu věcí do své sbírky.

Spustit audio

Související