Teplické muzeum představuje oceněnou publikaci Umění v nouzi?!

13. červenec 2021 11:21

Národní cena Gloria musaealis je v muzejnictví něco jako Oskar ve filmu. Za rok 2020 získalo toto ocenění Regionální muzeum v Teplicích za publikaci „Umění v nouzi?!“, a to v konkurenci dalších 33 titulů muzeí a galerií.

Publikace ale nezachycuje jen bývalou výstavu a vystavovaná díla. Přibližuje také snahu Sekce pro výtvarné umění Muzejní společnosti Teplice-Šanov vytvořit z Teplic jedno z center německo-českého meziválečného umění.

„Navodit atmosféru 30. let, včetně typografie. Je to zaměřeno na problematiku 30. let prismatem výtvarného umění. Myšleno to bylo tak, aby to bylo v širších kulturně-společenských souvislostech,“ shrnula kurátorka Bohuslava Chleborádová.

Katalog také ve více než 150 reprodukcích představuje malířská a sochařská díla i porcelánovou plastiku.

„Ta byla určitým specifikem zdejší odborné keramické školy – Sekce pro výtvarní umění se jí snažila představit takřka na všech výstavách, zejména na teplických vánočních výstavách, kdy měli místní umělci možnost vystavit a prodávat svá díla,“ popsala kurátorka.

Podrobněji Bohuslava Chleborádová a další spoluautoři představí zájemcům oceněnou publikaci 13. července v 17 hodin v teplickém muzeu.

Spustit audio

Související