Teplice: Silničáři musí znovu opravit mosty na tahu z Bíliny. Řidiče čeká několikaleté dopravní omezení

22. květen 2018

Řidiči musí počítat se zdržením v Teplicích na hlavním tahu z Bíliny. Kvůli špatnému stavu mostů bude omezený průjezd přes křižovatku s výpadovkou na dálnici D8. Silničáři tam spojí vždy dva jízdní pruhy v každém směru do jednoho.

Mosty prošly nedávno opravou – práce na nich podle registru smluv vyšly na zhruba 21,5 milionu korun a skončily loni na podzim.

Při rekonstrukci se ale přišlo na významnější poškození mostů poblíž teplické zámecké zahrady – dělníci proto práce dokončili a mosty zakonzervovali. Podle ŘSD ale nemá skrytá vada mostů s provedenou rekonstrukcí nic společného a silničáři proto nebudou uplatňovat záruku.

Nové omezení provozu na mostech má prodloužit jejich životnost a omezit zatížení. Dopravní omezení začne podle rozhodnutí ústeckého krajského úřadu platit v neděli 27. května a bude platné tři roky.

Za špatný stav mostů mohou „bludné proudy“

Za špatný stav můžou podle silničářů tzv. „bludné proudy“. Jde vlastně o elektřinu, která prochází mostem. Kvůli tomu rychle koroduje armatura, tedy železná výztuž betonového mostu. Takové proudy se můžou nacházet blízko trati nebo i v horninách. Vedle toho se ale také můžou nacházet v zemi – například od špatně izolovaných elektrických zařízení.

Podle vyjádření ŘSD teď začíná projektová příprava na rekonstrukci. Kompletní přestavba mostů by měla začít do dvou let.

Podle Ředitelství silnic a dálnic evidují silničáři v Ústeckém kraji další mosty, u kterých je zaznamenaný problém s bludnými proudy. U nich by ale mělo být udělané opatření, aby se tuto elektřinu podařilo omezit a ŘSD prý takové mosty sleduje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související