Teplice hledají místo pro venkovní koupaliště. Mají vytipovaných 7 míst

23. leden 2017

Místo pro venkovní koupaliště hledá město Teplice. Architekti z ateliéru MISE představili sedm lokalit s tím, že dávají přednost dvěma ‒ oblasti u vodojemu na Nové Vsi nebo na třešňovce pod Doubravkou. Právě prostor na Nové Vsi preferují podle primátora Jaroslava Kubery z ODS radní. Naopak opoziční hnutí „Volba PRO! Teplice“ by ráda viděla obnovené koupaliště v Zámecké zahradě.

Výběr architektů se řídil nejen velikostí areálu, ale také kritérii, jako je dopravní dostupnost, oslunění, nebo vzdálenost od domů.

Kromě lokalit u vodojemu a na třešňovce vybrali dalších 5 lokalit: nad plynárnou v Proseticích (nevýhodou u této lokality je, že zde jsou soukromé pozemky) nebo v centru místo bývalého zimního stadionu (dobrá dostupnost a sportoviště, pozemek ale patří soukromému podnikateli).

Nabízí se i areál bývalého koupaliště v zámecké zahradě, je zde ale málo místa, mohla by tu fungovat jen plovárna bez atrakcí, další prostor pro koupaliště je pod školou na sídlišti Šanov II (lidé tam ale nejsou zvyklí vyhledávat podobné aktivity, blízko jsou domy). Poslední vytipovanou lokalitou jsou Řetenice u vápenky. I tam ale pozemky vlastní soukromí vlastníci.

Nová Ves, areál pod Doubravkou nebo odkoupit zpět pozemek v Zámecké zahradě?

Přestože je areál u vodojemu na okraji města, považuje ho architekt Milan Míšek kvůli jeho umístění za nejlepší variantu.

„Je tam dostatečný odstup od obytných ploch, a protože se nedodělalo sídliště, které mělo mít 20 tisíc obyvatel, zůstává to území torzem. Je tam přitažena spousta technické infrastruktury, která by se mohla využít, včetně čtyřproudé komunikace, na které se dá parkovat,“ vysvětluje Míšek.

Architekti do svých návrhů zapracovali i nevyužívanou vodárenskou věž, která je zdaleka vidět ‒ mohla by z ní podle nich být například restaurace nebo vyhlídka. Severočeské vodovody a kanalizace ji sice nevyužívají, ale podle mluvčí Ivety Kardianové slouží jako záloha, kdyby se město dál rozvíjelo.

Druhou favorizovanou lokalitou je dosloužilý sad u Panoramy pod Doubravkou. Lidé jsou zvyklí tam trávit volný čas a je tam vhodný prostor, nevýhodou jsou ale domy v blízkosti možného areálu koupaliště.

O tom, kde nakonec koupaliště bude stát, by mělo vedení města rozhodnout před létem. Názory politiků se ale různí. Radní dávají přednost prostoru na Nové Vsi, zatímco opoziční „Volba PRO! Teplice“ by raději vykoupila zpět pozemek bývalé plovárny v Zámecké zahradě. Podle nich menší koupaliště městu stačí.

Jednotlivé strany a hnutí připraví své návrhy a zastupitelé by o místě měli rozhodnout, pak teprve se začne připravovat projekt a případně obchod s pozemky. Tepličané si tedy na venkovní koupaliště ještě několik let počkají, vedení města ale už učinilo první kroky k jeho vzniku.

autor: hau
Spustit audio