Teplice dobyly Rotterdam, Slavia jen remizovala s Levski

6. listopad 2003

Senzační ale zasloužené vítězství vybojovali fotbalové Teplice v prvním utkání druhého kola Poháru UEFA na půdě Feyenoordu Rotterdam. brankami Doležala z první a Rezka z druhé půli vyhráli severočeši 2:0. Méně spokojení jsou hráči Slavie Praha - ti na domácí půdě jen remizovali s Levski Sofia 2:2 - brankově se o to postarali Kuka s Fořtem na straně domácích, a Ivanov za hosty. Jeden úspěch bulharského klubu byl připsán jako vlastní trefa Müllerovi.

Bulharský celek domácí fotbalisty v úvodních dvaceti minutách zaskočil ofenzivní hrou. Reprezentanta Ivanova na hrotu útoku podporovali z druhé vlny Kolev a především Nigerijec Temile s Brazilcem Vágnerem. Do vedení se však mohli rychle dostat fotbalisté v červenobílých dresech. Adauto unikl po pravé straně, brankář Ivankov čekal centr na malé vápno, ale Adauto namířil na branku a jeho střela skončila na břevně. V 22. minutě předvedla Slavie rychlou a moderní akci: Dostálek poslal po křídle Lukáše Doška, jeho centr prodloužil hlavou Adauto a Kuka šanci chladnokrevně proměnil. Ještě do přestávky mohl přidat po akci důrazného Gedeona druhý gól Kuka, ale tentokrát jeho hlavička v pádu o centimetry minula cíl.

Oboustranně ofenzivní hru předváděly oba týmy i po přestávce. Po hodině hry domácí opět přidali. Po trestném kopu dopravil míč lehkou tečí za Ivankovova záda Petrouš, ale pomezní rozhodčí viděl postavení mimo hru - podle reakce publika asi jako jeden z mála. V době domácího tlaku však přišla pro slávisty nečekaná pohroma. Temile se zničehonic dostal do šance, Černý sice stačil jeho střelu vyrazit, ale jen k Ivanovovi. Ten zcela sám na malém vápně nejprve hlavičkoval jen do Doška, ale opakovanou střelu již do sítě protlačil. Závěr zápasu dohrávali domácí v deseti. Po jednom ze soubojů ukázal skotský rozhodčí McCurry žlutou kartu Ivankovovi a Pitákovi, ale neuvědomil si, že domácí hráč již jednu má. Trenér Beránek proto Pitáka po chvíli vystřídal za Lukeše, ale McCurrymu po chvíli vše došlo: Lukeše vrátil zpět za čáru a Pitáka vyloučil. Vzniklou přesilovku hosté v nastaveném čase využili: Telkijski nacentroval do vápna a Müller nešťastně prodloužil míč do vlastní sítě. O půl minuty později však Slavii zajistil alespoň remízu zblízka Fořt.

Slavia Praha - Levski Sofia 2:2 (1:0)

Branky: 22. Kuka, 90. Kalivoda - 77. G. Ivanov, 90. vlastní Müller.
Rozhodčí: McCurry - Lyon, Bee (všichni Skot.).
ŽK: Piták, Gedeon - Ivankov. ČK: 82. Piták.
Diváci: 4966.

Už ve druhé minutě zápasu v Rotterdamu dýchal obránce Swerts na záda Rezkovi, tři metry před pokutovým územím ho stáhl, a sudí Briakos se vůbec nerozpakoval a bez váhání vytáhl červenou kartu. To domácí fanoušky rozpálilo k nepříčetnosti. Vzápětí se k trestnému kopu postavil bek Doležal a lahůdkovým obloučkem nedal brankáři Zoetebierovi šanci. Když hlouček šťastných Tepličanů slavil u rohového praporku, divocí fanoušci Feyenoordu po něm házeli vše, co jim přišlo pod ruku. Paralyzovaní domácí se dlouhé minuty nemohli vzpamatovat z šoku a jejich sebevědomí se rázem rozplynulo. Při nástupu do druhé půle Tepličtí v aktivitě polevili a nechali hrát oslabený Feyenoord. Čekání na chybu se málem vymstilo: po šesti minutách se Leitner nechal přehlavičkovat Kuijtem a situaci hasil až brankář Kolář, který obětavým pádem pod nohy vykolejil číhajícího Buffela. Když se zdálo, že domácí zvedli hlavu, zasadili jim Severočeši další ránu. Po nenápadné kombinaci vysunul Benčík Doležala a na jeho zpětnou přihrávku si těsně před brankou počkal neomylný Rezek - 0:2. Poté se opět vyznamenal Kolář, ránu Pauuweho vyrazil těsně před sebe a před dobíhajícím Kuijtem stačil míč vyškrábnout do bezpečí. To bylo ze strany loňského vítěze Poháru UEFA vše, ani v závěru se nevzmohl na výraznější převahu. Tepličtí si tak mohou užívat dalšího nečekaného triumfu.

Feyenoord Rotterdam - FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 3. Doležal, 57. Rezek.
Rozhodčí: Briakos - Bozatzidis, Ofidis (všichni Řec.). ŽK: Lengyel, Hunal (oba Teplice).
ČK: 2. Swerts (Feyenoord).
Diváci: 20.000.

autor: vbi
Spustit audio